Δήμος Ζαγορίου Ψηφοδέλτια


Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014
                                                                                    
Δήμος Ζαγορίου Εκλογές 2014: Α’  

Υποψήφιοι Δημοτικοί  Συνδυασμοί / Ψηφοδέλτια Δήμου Ζαγορίου

Ψηφοδέλτια: Επωνυμίες και προγραμματικές «λεζάντες»

Σας παρουσιάζουμε και όσο δυνατόν στο αντικειμενικό των σχολίων και στο ουδέτερο των κρίσεών μας, τους τέσσερις (4) κάτωθι Εκλογικούς Συνδυασμούς (αλφαβητικά) οι οποίοι θα διεκδικήσουν τη δημοτική αρχή στον Ενιαίου Δήμου Ζαγορίου στις εκλογές της 18ης Μαΐου και όπως αυτοί διαδοχικά κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, με ευνόητη την σκοπιμότητα εκάστου ως προς το έγκαιρο ή το «παρά πέντε» της κατάθεσης:

1. ΔΑΛΚΑΒΟΥΚΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Κων/ντίνου - «Το Κοινόν των Ζαγορισίων»
2. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΓΑΒΡΙΗΛ του Σπυρίδωνος - «Ζαγόρι με συνέχεια»
3. ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Κων/ντίνου - "Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου"
4. ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ  ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Νικολάου - «Νέα πρόταση για το Ζαγόρι»

                                    1                                    2                                       3                                      4

Σε πρώτη μια ματιά:

1. ΔΑΛΚΑΒΟΥΚΗΣ  Β. - «Το Κοινόν των Ζαγορισίων»

Η δημοτική κίνηση «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» συστάθηκε φέτος και έχει ως επικεφαλής της τον κ. Βασίλη Δαλκαβούκη του Κων/νου (ετών 47), ο οποίος είναι  Επίκουρος Καθηγητής της Εθνογραφίας του Ελλαδικού χώρου στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ως εκ τούτου ιστορικοκοινωνικός ερευνητής και συγγραφέας.  
Ο ίδιος κατάγεται από το Μονοδένδρι, ενώ η εμπλοκή στα δημοτικά έχει (κατά μαρτυρία του) καθαρά πολιτική καταγωγή.
Ως παρουσίαση, αντί άλλων και έναντι των άλλων, παραθέτουμε το δικό μας και ενδεχομένως υποκειμενικό συμπέρασμα (Π.Δ.Ν.Π.) για την νεοσύστατη κίνηση, καθώς διακρίνουμε βασικά το αυτονόητο εκείνο το οποίο ορίζει ότι, η νέα δημοτική κίνηση και σύμφωνα με τις διατυπωμένες βασικές αρχές της, φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της απαξιωμένης πολιτικής, ως μοναδικό εργαλείο κοινής αντιμετώπισης των κοινών προβλημάτων.
Αυτοδιοικητική θητεία 0 έτη

2.  ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  Γ. - «Ζαγόρι με συνέχεια»

Το «Ζαγόρι με συνέχεια» συστάθηκε το καλλικρατικό έτος 2010 και έχει ως επικεφαλής της τον κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου (ετών 65), ο οποίος είναι συνταξιούχος της ΔΕΗ με τριάντα δύο έτη αυτοδιοικητικής θητείας, ως πρώην κοινοτάρχης και σαν δήμαρχος.
Ο ίδιος κατάγεται από  τους Ασπραγγέλους,  ενώ η εμπλοκή του στα δημοτικά έχει (κατά μαρτυρία του) κομματική καταγωγή.
Όπως χαρακτηριστικά επαναλαμβάνει ο ίδιος ο κ. Παπαναστασίου, κατά την τελευταία του θητεία προσπάθησε πρωτίστως να εξοφλήσει προηγούμενους καποδιστριακούς λογαριασμούς και αυτό χωρίς να έχει ικανά δημοτικά έσοδα, πόσο μάλλον αποθεματικά νέων χρήσεων.
Αποδίδουμε συνοπτικά δηλώσεις του από τις “Τηλεμαχίες” και οι οποίες κινούνταν συνήθως  σε ένα ανοιχτό πλαίσιο απολογιστικού και συνάμα εξαγγελτικού περιεχομένου:
«Παραλάβαμε τεράστιο δήμο με λίγο κόσμο, σε πρώτη φάση έπρεπε να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό του δήμου, παράλληλα αναλάβαμε οφειλές κάποιων καποδιστριακών δήμων, ενώ υλοποιήσαμε 5 μεγάλα έργα όπως, ύδρευση ανάπλαση Καρυών, Τριστένου (!) δίκτυα στο Κ. Ζαγόρι και εν συνεχεία έχουμε να δημοπρατήσουμε έργα συντήρησης μνημείων και άλλων κτισμάτων.». (“Τηλεμαχίες”)
Εξελέγη και διετέλεσε:
1982  πρόεδρος  κοινότητας Ασπραγγέλων
1986  πρόεδρος  κοινότητας Ασπραγγέλων
1990  πρόεδρος  κοινότητας Ασπραγγέλων
1994  πρόεδρος  κοινότητας Ασπραγγέλων
1998  δήμαρχος καποδιστριακού Δ. Κεντρ. Ζαγορίου
2000  δήμαρχος  καποδιστριακού Δ. Κεντρ. Ζαγορίου
2006  δήμαρχος  καποδιστριακού Δ. Κεντρ. Ζαγορίου
2010  δήμαρχος  καποδιστριακού Δ. Κεντρ. Ζαγορίου
Αυτοδιοικητική θητεία 32 έτη 

3. ΣΠΥΡΟΥ  Β. - "Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου"

Η "Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου" συστάθηκε το καλλικρατικό έτος 2010 και έχει ως επικεφαλής της τον κ. Σπύρου Βασίλειο (ετών 54), ο οποίος είναι Δάσκαλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο ίδιος κατάγεται από το Δεμάτι,  ενώ η εμπλοκή στα δημοτικά έχει (κατά μαρτυρία του) κομματική καταγωγή.
Σε πρώτη όψη των τοποθετήσεων του, ο κ. Σπύρου, φαίνεται να συντηρεί το κακό προηγούμενο και άλλοθι του «επιχειρήματος» εκείνου των μαρτυρικών χωριών του Ανατ. Ζαγορίου, το οποίο αφορά στο διαρκώς υποβαθμισμένο προφίλ της περιοχής. Ασφαλώς και το ίδιο αυτό το αποτρόπαιο ιστορικό γεγονός της πυρπόλησης των χωριών μας από τους "ναζί" τότε, δεν μπορεί να ευθύνεται για την ως τώρα σημειούμενη βραδύτητα ανάπτυξης, πόσο μάλλον για την καθήλωση της περιοχής συνολικά και μάλιστα μέσα στις πρόσφατες οικονομικά παχυλές δεκαετίες μέχρι και σήμερα, μέσα στις οποίες θήτευσε και ο ίδιος σαν δήμαρχος  τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα και από την οπτικοακουστική μας, ο κ. Σπύρου προδίδει ότι θέλει να κινείται στα πλαίσια μιας όψιμης κριτικής απέναντι στην απερχόμενη πρώην "συνεργάτιδά του" δημοτική αρχή και ενώ ο ίδιος υπήρξε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν φαίνεται να μεταφέρει ουσιαστικά ζητήματα πεπραγμένων της ή επαρκώς αιτιολογημένες τις προβληματικές των «δημοτικών του μαχών» από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., τρόπον ώστε να κατανοήσει κανείς ότι  ο ίδιος ανθίστατο και ενίστατο προκειμένου να ανακτήσει τα όντως «χαμένα χρόνια» και τα αθεμελίωτα έργα τα οποία πραγματοποιούνταν «στα χαρτιά» του κ. Παπαναστασίου, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα φραστικά, των τελευταίων “τηλεμαχόμενων” τοποθετήσεών του.
Εξελέγη και διετέλεσε:
1998 αξιωματική αντιπολίτευση καποδιστριακού Δ. Αν. Ζαγορίου
2000 δήμαρχος  καποδιστριακού Δ. Αν. Ζαγορίου
2006 δήμαρχος  καποδιστριακού Δ. Αν. Ζαγορίου
2010 αξιωματική αντιπολίτευση στον Δ. Ζαγορίου
Αυτοδιοικητική θητεία 16 έτη

4. ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ  Λ. - «Νέα πρόταση για το Ζαγόρι»

Η κίνηση "Νέα πρόταση για το Ζαγόρι"  συστάθηκε φέτος και έχει ως επικεφαλής της τον κ. Λεωνίδα Τσουμάνη (ετών 58), ο οποίος είναι  Αρχιτέκτων Μηχανικός στον ιδιωτικό τομέα.  Ο ίδιος κατάγεται από το Πάπιγκο, ενώ η εμπλοκή στα δημοτικά έχει (κατά μαρτυρία του) κομματική καταγωγή.
Εξελέγη και διετέλεσε:
1998 πρόεδρος Κοινότητας Παπίγκου
2000 πρόεδρος Κοινότητας Παπίγκου (χωρίς ανθυποψήφιους)
1998 πρόεδρος Κοινότητας Παπίγκου
2010 «έκανε πίσω» δίνοντας πρόκριμα στον κ. Σπύρου.
Αυτοδιοικητική θητεία 16 έτη 12 έτη

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του και κατά τη φάση της διερεύνησης για το σχηματισμό του Συνδυασμού του, δήλωσε χαρακτηριστικά ορίζοντας παράλληλα την παρθενική του παρουσία του στα αυτοδιοικητικά πράματα του Ενιαίου πλέον Ζαγορίου και για τον ίδιο: "Πανικός κατέβαλε το δήμαρχο ζαγορίου για τις προσεχείς εκλογές. Αυτό απορρέει από τα συνεχή δημοσιεύματα και τις αρνητικές κρητικές προς εμένα προσωπικά και την παράταξή μας. Εμείς όμως δεν πτοούμαστε και συνεχίζουμε την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αδιαπραγμάτευτων συνιστωσών που δεσμευθήκαμε και που είναι: Σεβασμός  στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης και του πατρώου πολιτισμού μας. Έμφαση στην αισθητική και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μας. Προστασία και υποβοήθηση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων στους τομείς της κτηνοτροφίας και της υλοτομίας. Προσέλκυση νέων δράσεων μεταποίησης και προώθησης παραδοσιακών προϊόντων. Όπως επίσης και τις προτεραιότητες που θα θέσουμε ως δημοτική αρχή.» (epirusgate)

Δήμος Ζαγορίου Εκλογές 2014: Β’

Το εκλογικό τους “σώμα” ή κατ’ άλλους “εκλογικός μηχανισμός”

Οι τρεις (3) προθητεύσαντες υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ως βάση στελέχωσης πρόσωπα τα οποία υπήρξαν υποψήφια πριν τις εκλογές του 2010 και ως ανθυποψήφια  το 2010, ενώ μέρος του κατά τόπους εκλογικού τους σώματος φαίνεται να τους ακολουθεί στα νέα δημοτικά σχήματα στα οποία εντάχθηκαν, γεγονός το οποίο καθιστά ελαφρώς στατιστικά ασήμαντη την αριθμητική του «έλαβον ψήφους» τότε, τόσο εκείνων των α΄ γύρου όσο και των επαναληπτικών εκλογών του 2010.  (Πίνακες 1,2,3,4)

1. «Το Κοινόν των Ζαγορισίων»
Το ψηφοδέλτιο «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» (Δαλκαβούκης Β.) ως νεοσύστατη δημοτική κίνηση στελεχώνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο το πλείστον από γνωστά "άφθαρτα" πρόσωπα χωρίς προηγούμενες υποψηφιότητες στα εκάστοτε δημοτικά σχήματα και με κάποιες αρκετά σημαντικές «μεταγραφές» και όπως αυτές επισημαίνονται στους Πίνακες υποψηφιοτήτων του εκάστου Ψηφοδελτίου. (Πίνακας 1)
Παράλληλα αυτών, περιορισμένες δείχνουν οι εκπροσωπήσεις της στο Τοπικό σκέλος του ψηφοδελτίου, ωστόσο όμως και σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής, ο οποίος δείχνει να κατέχει άριστα τα "νούμερα" και να συνδιαλέγεται αποτελεσματικά πάνω στον κοινωνικό και οικονομικό αυτοδιοικητικό χάρτη του Δήμου Ζαγορίου και στην οντότητα Ζαγόρι, έτσι που το ενδιαφέρον της κίνησης για τα τοπικά να εστιάζει σε συγκεκριμένες Τοπικές Κοινότητες τις οποίες και θα διεκδικήσει.   
Πιο απλά, η κίνηση χτυπάει «φλέβα χρυσού»……..

 2. «Ζαγόρι με συνέχεια»
Το ψηφοδέλτιο «Ζαγόρι με συνέχεια» (κ. Παπαναστασίου) ως το "μεγαλύτερο" ψηφοδέλτιο με 85% κάλυψη, πέρα από τις παρθενικές υποψηφιότητες και τις "συνήθεις ύποπτες" μεταγραφές, το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται το πλείστον από παλιά στελέχη, ενώ κάνει “μπαμ” σε όλα τα τοπικά με τα ζεύγη των υποψήφιων εκπροσώπων τα οποία "κατέβασε" και προφανώς αυτά ικανοποιούν επαρκώς τουλάχιστον τα ποσοτικά κριτήρια της συγκρότησης ενός τυπικά κανονικού Ψηφοδελτίου και εφόσον δεν απαιτείται παράβολο συμμετοχής. (Πίνακας 2)
Χωρίς καμία πρόθεση να θίξουμε πρόσωπα, θεωρούμε ότι τα ποσοτικά τους δεδομένα περιγράφουν κυριολεκτικά μια άνευ προηγουμένου βουλιμική αναζήτηση εκπροσωπήσεων στις τοπικές κοινότητες (εκπρόσωπος - μέλος) και αυτό ανεξαρτήτως των ποιοτικών κριτηρίων τα οποία ασφαλώς αποτελούν μετρήσιμο μέγεθος, ωστόσο όμως πρόκειται για μεγέθη τα οποία από μεθόδου δεν ήμαστε σε θέση να μετρήσουμε, καθώς επίσης δε γνωρίζουμε και το ηλικιακό εύρος, γενικά των υποψήφιων.
Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι το «Ζαγόρι με συνέχεια» εξασφάλισε ζευγαρωτές υποψηφιότητες τοπικών εκπροσώπων στις δημοτικές ενότητες και μάλιστα εκεί όπου έλκουν την καταγωγή τους οι ανθυποψήφιοι δήμαρχοι.
Ουκ εν τω πολλώ το ευ……….

  3. "Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου"
Το ψηφοδέλτιο "Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου" είναι σχεδόν ισοδύναμης πληρότητας και "φιλοσοφίας" με εκείνο του κ. Δαλκαβούκη ως προς τις εκπροσωπήσεις, με παρθενικές υποψηφιότητες, καθώς και με κάποιες «μεταγραφές», σημειωτέον ότι αποσκίρτησαν από την κίνηση δύο ικανά στελέχη τα οποία προσχώρησαν στο «Κοινόν των Ζαγορισιων».  (Πίνακας 3)
Ο κ. Σπύρου προέρχεται από την μεγαλύτερη πληθυσμιακά δημοτική ενότητα του Δήμου, και εδώ, ισχύει και οφείλει να αποδειχτεί ή όχι, εκείνο το οποίο λέμε «αν σε θέλουν στο χωριό σου…..».

4.  «Νέα πρόταση για το Ζαγόρι»
Το ψηφοδέλτιο «Νέα πρόταση για το Ζαγόρι» είναι το δεύτερο σε ικανή πληρότητα ψηφοδέλτιο, ωστόσο όμως κινείται αρκετά κοντά στα ποσοτικά επίπεδα των κ.κ. Δαλκαβούκη και Σπύρου, με παρθενικές υποψηφιότητες, αλλά και κάποιες «μεταγραφές». Ο κ. Τσουμάνης και με τις «κάποιες θητείες» ως Πρόεδρος Παπίγκου, συζητείται από τέλη Φεβρουαρίου και υποστηρίζεται σημαντικά από ζωηρή μερίδα εξωδημοτικών τοπικών προσωπικοτήτων (παραγόντων) το πλείστον πρώην «σπυρικών»  (Εκλογές 2010).  Σύμφωνα με το προφανές των ανακατατάξεων αυτών, εκτιμούμε ότι τα πρόσωπα αυτά πληρούν στο πρόσωπο του κ. Τσουμάνη εκείνο το «εκφραστικό» τους κενό το οποίο δημιούργησε η καποδιστριακή εποχή. 
Αρχικά, αυτό έχει σχέση και εντέλει αφόρμηση από το προεκλογικό τους παρελθόν, κατά το οποίο, τόσο τα τότε υποψήφια δημοτικά τους σχήματα τα οποία δεν κατάφερναν να αναδειχτούν σε δημοτική αρχή, όσο και στην πεζή τετραετία της απερχόμενης δημοτικής αρχής η οποία έδειξε να μειονεκτεί τραγικά απέναντι στο όποιο παλιό ή νέο ανθυποψήφιο προεκλογικό δέος της με φόντο τον Δήμο Ζαγορίου.  (Πίνακας 4)
Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Τσουμάνης εμφανίζεται στις τηλεμαχίες άνετος, σύντομος πλην μερικά «επαναλαμβανόμενος» με μια σειρά κλισέ επιχειρήματα, από σκοπιμότητα ενδεχομένως και με τα οποία πραγματεύεται υποστηρικτικά τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής του. (“Τηλεμαχίες”)  Ο λόγος μετριοπαθής, ο τόνος σταθερά ήπιος έως ελαφρά επικριτικός και χωρίς εκείνα τα ιδιαίτερα ντοκουμέντα απέναντι στα πεπραγμένα και ευαγγελιζόμενα του απερχόμενου δημάρχου αν καταλάβαμε καλά ή αν απλά μας φάνηκε, ότι, σαν να “τρολάρει” ελαφρά με μια έρπουσα «δυτική» μικροτοπικιστική χροιά περί του "ιδίου περιβάλλοντος", γεγονός μέσα στο οποίο δεν φάνηκε να προβλέπει ως την Βοβούσα, άμα της εκλογής του.
Παράλληλα κάνει λόγο για ένα «διαφορετικό πρότυπο διοίκησης στο Δήμο και για μια άλλη προοπτική στο Ζαγόρι, διάφορη της στασιμότητας και της εσωστρέφειας» γενικά και ασφαλώς δεν είναι ο μόνος ο οποίος συζητά και προτείνει σε αυτή τη βάση, έστω και εκ των υστέρων. («...» epiruspost.gr)
Κατά τη συζήτηση εξήγγειλε ότι σε περίπτωση κατά την οποία “πάρει” το Δήμο, τότε θα σχεδιάσει / συγκροτήσει πενταετές πρόγραμμα επιχειρησιακής στρατηγικής και προς όλους τους παραγωγικούς τομείς του Ζαγορίου.

  5. ……..“ΑΛΛΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ” - “«………ΑΛΑΖΟΝΙΑ»”
Το συμβολικό ψηφοδέλτιο “«……..ΑΛΑΖΟΝΙΑ»” το οποίο είναι προϊόν της θεώρησης περί "ιδιότυπου μονισμού” και η οποία παραπέμπει στο αυτοδιοικητικό μοντέλο της «αρχής του ενός ανδρός και επί πολλών ανθιστάμενος» συνεπεία της υπεροψίας.
Η αλαζονία, ως κουσούρι απότοκο ουχί μόνον της κοντοφθαλμίας αλλά και του στρουθοκαμηλισμού, αναδύεται και καταγράφεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εκάστης/ου εκείνης/ου η/ο οποία/ος αρχικά, έπεισε μέρος του εκλογικού σώματος όχι μόνο να εκλεγεί άπαξ στο κορυφαίο δημοτικό αξίωμα, αλλά και να επανεκλεγεί πάραυτα απολύτως άκριτα και ανυπόλογα εντέλει ως καθ' ύλην απολογοκριτικά υπόχρεος στο πλαίσιο της διαλεκτικής σχέσης εκλογέας - επανεκλεγμένος από την οποία εντέλλεται.
Και αυτό νομίζοντας, ότι αυτή η «δύναμη των ψήφων» του, δηλαδή αυτή του εκλογικού σώματος το οποίο «έπεισε» και ενδεχομένως του "εκλογικού μηχανισμού"  τον οποίο «έχτισε» στις αλλεπάλληλες θητείες του και η εν πολλοίς φημολογούμενη ως σχετιζόμενη με μεροληπτούσες παροχές και διευκολύνσεις εξάρτησης, ότι μπορεί να λειτουργεί υποχείρια. Τουτέστιν, θέλει να νομίζει και με χαλαρή τη συνείδηση ότι, αυτή η εξαρτημένη ή ευνοούμενη και κακώς εννοούμενη «δύναμη των ψήφων του», μπορεί να τον αναγορεύει και να τον καθιστά όχι μόνον αναντικατάστατο, αλλά και αναπολογήτως ανυπέρβλητο έναντι άλλων.
Εκ των πραγμάτων, θεωρούμε ότι, τα αιρετά υποκείμενα αυτού του είδους, διαβιούν πολιτικά μέσα σε αυτήν την υπερφίαλη περί «δύναμης ψήφων» θεώρηση και ενδεχομένως στην τακτική της “ομηρίας ψήφων”, αγνοώντας παραμυθικά και το εύλογο ενδεχόμενο ώστε να γίνεται αντιληπτή η παραμυθία τους στην ευρύτερη κοινωνία η οποία λέει, ότι τα έργα τους και οι ημέρες τους ικανοποιούν ένα και μόνο προσωπικό τους ξεπερασμένο “χόμπι”, το οποίο εκείνες/οι αυτοπροβάλλουν στρουθοκαμηλικά ως λειτούργημα και τίποτε άλλο επί της "δημοτικής ουσίας".

Ουδείς αναντικατάστατος και ανυπέρβλητος;
Με βάση τις παραπάνω εικασίες οι οποίες τείνουν προς εν δυνάμει θεωρήσεις και όσο αυτές θα μπορούσαν να αγγίξουν την ζοφερή πραγματικότητα των δημοτικών μας ημερών, το ερώτημα εκείνο το οποίο ρίχνουν στο προεκλογικό τραπέζι του Ζαγορίου για τον Δήμο Ζαγορίου είναι, το γιατί (;) πάντα οι "ίδιοι και ίδιοι", με τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ιδιότητες οι οποίες ως επί το πλείστον είναι σχεδόν άσχετες με τα ζωηρά και συνάμα επίπονα επιτηδεύματα των δημοτών μας και το χειρότερο στις/ους περισσότερες/ους να δρουν χωρίς εκείνη την απαραίτητη συνεργατική δομή και την επιτελική επιστημοσύνη τις οποίες απαιτεί κατεπειγόντως σήμερα το διερευνήσιμο “πεδίο” ανάπτυξης του τόπου μας, μέσα από ικανές εκπροσωπήσεις και στοχευμένο πλάνο συλλογικής δράσης και με προκαταβαλλομένη την επιτυχία του στην περίπτωση την οποία οι προγραμματικές θέσεις διατυπώνονται σαφώς, εξηγούνται λεπτομερώς και προκαθορίζονται ρητά.
Μολοταύτα, μερικές/οι επανακάμπτουν με τις ίδιες ανά εκλογική περίσταση προγραμματικές ατάκες και ρεκλάμες, με τα ίδια κλινικά αυτοδιοικητικά συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται με κλιμακούμενη την εμμονή τους για συνεχή άσκηση αυτοδιοικητικής εξουσίας, με την ίδια προφορικότητα στην παρουσίαση κάποιων πρόχειρα συνοψισμένων προγραμματικών θέσεων, με ανύπαρκτη την αυτοκριτική και με ανεπαρκείς τις απολογιστικές για τα μη πεπραγμένα τους. Παραδόξως, όλα αυτά, μετουσιώνονται από το “σούπα μου ‘πες και το σιαχούλεμα πάει γόνα” χαϊδεύοντας αυτιά πολλών δημοτισσών/τών ως καλώς πεπραγμένα, όταν οι κάποιες/οι δημότισσες/τες αγνοούν συστηματικά την άλλη όψη του διαρκώς υποτιμούμενου δικού τους “νομίσματός”.

Ουδείς προς αντικατάσταση  του “αναντικατάστατου”;
Στο παραπάνω εικαζόμενο πλαίσιο το οποίο προσεγγίζει την «αρχή του ενός και επί πολλών ανθιστάμενου ανδρός» μοιραία εμπίπτει και αυτή του κ. Παναστασίου με τα 32 αυτοδιοικητικά έτη του στην πλάτη της αυτοδιοίκησης, τα οποία φαίνεται να είναι αρκετά για "την φθορά του πολιτεύματος και των πολιτευόμενων", θα έλεγε ο Αριστοτέλης αν περνούσε από το Ζαγόρι. Όσο για τον Πλάτωνα, κι εκείνος θα μιλούσε για μια δημοτική αρχή των «ψευδών και αλαζόνων λόγων» οι όποιοι  αντανακλούν μια σειρά αντεστραμμένων αξιών πάνω στις μπουρμπουλήθρες τις οποίες ελευθερώνει το βούλιαγμα της αυτοδιοικητικής καθημερινότητας, με τον δημότη (πολίτη) να “διαζή το καθ’ ημέραν ούτω χαριζόμενος τη προσπιπτούση επιθυμία”, κι ακόμα "δι’ απληστίαν του προκειμένουν αγαθού, του ως πλουσιωτάτου δειν γίγνεσθαι” – αν εννοεί αυτό το οποίο εννοούμε – αλλά και  για “εκ δημοκρατίας τυραννίς” όταν ασφαλώς αρχίσει κανείς να διολισθαίνει από την δημοκρατία στην τυραννία, δηλαδή, την "αρχή του ενός ανδρός".
Κατά τη γνώμη μας, ουδείς αναντικατάστατος, ουδείς αδιάφθορος και συνάμα ουδείς ακατάβλητος στα αυτοδιοικητικά πράματα και όπως λέει ο λαός μας, "βάλε τα χρόνια του και μέτρα τα  έργα του" γιατί, το “δημαρχιλίκι” δεν μπορεί να είναι μια ιδεατή “ανέραστη καψούρα” ως απλή ιδιότητα ή ως εύκαιρο βήμα κοινωνικής καταξίωσης, είναι ένα πολυσχιδές και υπέρτατο καθήκον, με απόλυτη υπευθυνότητα απέναντι στα δημοτικά προσδοκώμενα κάθε κοινωνίας, κάθε τόπου και παρομοίως για το Ζαγόρι μας.
Ασφαλώς και δεν σας παροτρύνουμε να πέσετε τώρα με τα μούτρα στον Αριστοτέλη και στον Πλάτωνα ή στο πως ο Ι. Καποδίστριας σκόνταψε πάνω στα συμφέροντα των Κοτζαμπάσηδων καθότι δεν συντρέχει άμεσα λόγος σύνδεσής τους με τα δημοτικά μας καθέκαστα. Απλά έτσι τα λέμε, και με τη γνώμη μας και το ίδιο το ξαναλέμε πιο απλά, ότι, μια βόλτα στο Ζαγόρι θα σας πείσει για όλα τα σχετικά και τα δεδομένα της σημειούμενης προόδου του και με όλα εκείνα τα εχέγγυα της συζητούμενης προοπτικής του και εάν ή εφόσον δεν τα ανακαλύψετε όλα αυτά, τότε πάρτε την “δύναμη των ψήφων” σας και την τύχη σας στα χέρια σας, στρέψε τα κατάλληλα και δώστε λύσεις στα συσσωρευμένα και ολοένα διογκούμενα προβλήματα της ζαγορίσιας ζωής και πράξης.

Η μακροβιότητα των προσώπων στην  αυτοδιοίκηση
Αξιοσημείωτο το γεγονός και αυτό σε σχέση με τα προηγούμενα πάντα, καθώς μακροβιότερος δήμαρχος στην Ελλάδα καταγράφεται ο αείμνηστος Μανόλης Καρέλλης ή «Ανάποδος» πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, ο οποίος διατέλεσε επί 14 έτη δήμαρχος και μη περεταίρω (1975-1989), ενώ απεβίωσε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.
Επίσης από πλευράς ιστορίας, η ίδια η ιστορία προειδοποιεί τους κενόδοξους βοούσα ότι, νομοτελειακά πλέον, τα όσα κλασικά παραδείγματα “ηγετών” με μακρόβιες θητείες της απόλυτης εξουσίας, είχαν ανωφελή έως τραγικά αποτελέσματα. Και αυτό όταν,  με το σκάσιμο της φούσκας του κατ’ επίφαση "δημοκρατικού" τους προφίλ, ξεπετάχτηκε από μέσα της ένας κόσμος ολοκληρωτικά ασύγχρονος και ασύμβατος, έναντι του «άλλου», του πάλαι ποτέ ισότιμα συνδιαλεγόμενου κόσμου και προσφάτως κόσμου της χλιδής, της κατ’ επίφαση πολυφωνίας και της χειραγωγημένης συλλογικότητας, δύο κόσμοι οι οποίοι “διελύθην εις τα εξ ων συνετέθην” αφήνοντας πίσω ανυπέρβλητα προβλήματα εις χάσμα γενεών.
Αυτοί οι κόσμοι, εκ των υστέρων αντελήφθησαν ότι έχασκαν στο απόλυτο κενό μιας διακοσμητικής εξουσίας, στην από επιλογή τους στασιμότητα ή την οπισθοδρόμησή τους και στο ανυποψίαστο του μέλλοντός τους, καθώς είδαν να καταρρέουν εξευτελιστικά μια σειρά  εφησυχασμοί  και βεβαιότητες σε ένα  σεισμικό παρόν με καταρρακωμένες τις “αξίες” και με “μηδέν” υποσχόμενα για το μέλλον.  
Κατά συνέπεια, όταν πραγματευόμαστε την έννοια του «Ενιαίου Ζαγορίου» για το Ζαγόρι και για το πως θα το υπηρετήσουμε μέσα στα «κατ’ αρχήν» δεδομένα θεσμικά και ηθικά αυτοδιοικητικά πλαίσια, αναπόφευκτα το μπαλάκι πέφτει στους προθητεύσαντες, στους διαρκώς ολιγωρούντες και υπεκφεύγοντες και σε όσους/ες λέγαμε τότε τα εξής: «Οι ίδιοι, συνυπήρξαν ανταγωνιστικά και απροβλημάτιστα περιχαρακωμένοι, στα βιλαέτια τους, στα κόμματά τους, ρίχνοντας στους δημότες τα ψίχουλα των πόρων, ως αποκτήματα της επαιτείας των στη δυστοκία και στη μη ανταποδοτικότητα της κεντρικής εξουσίας, εξασφαλίζοντας έτσι ως άλλοθι τη δυσπραγία για να δικαιολογήσουν την απραγίας τους.» επίσης να μας απαντήσουν «Να μας πουν εδώ και τώρα, καθώς ήδη βγάζουν νέες προθυμίες, ταμπέλες και τρεχάλες - ως έμπειροι πλέον - για να υπηρετήσουν με ζήλο νέο, το Ενιαίο Ζαγόρι! Έπρεπε να ‘ρθει ο Καλλικράτης στους Ασπραγγέλους (προσωρινή βέβαια έδρα, του προσωρινού κ. Ραγκούση – όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν) για να εκτιμήσουμε, να αναζητήσουμε και να υπηρετήσουμε το Ενιαίο του Ζαγορίου; Κι αφού, λόγω νοοτροπίας και αντίληψης, δεν άκουγαν, δε συναινούσαν και δεν προνοούσαν, δεν έμαθαν να συνεργάζονται !!! θα το καταφέρουν λέτε τώρα με τον «ευήκοο» Καλλικράτη;;;» («Καλλικράτης: Αιτίες για Θητείες στο Δήμο Ζαγορίου», Π.Δ.Ν.Π. 2010)
‘Άρα, το αφελές επιχείρημα ή αλλιώς απευκταίο εγχείρημα, το οποίο λέει «Θέλω να συνεχίσω να προσφέρω στο Ζαγόρι, μου έγινε συνήθεια……» είναι επικαίρως κρίσιμο και λίαν επικίνδυνο για όσες/ους το προβάλλουν ως επιχείρημα, πόσο μάλλον όταν αυτό πλασάρεται φτιασιδωμένο στην φαντεζί πούδρα της τηλεοπτικής ανιδιοτέλειας και του ραδιοφωνικού αλτρουισμού. Αν υπάρχει τέτοιο "επιχείρημα", τότε αυτό θα πρέπει να συμπορεύεται με σύγχρονο βήμα και σε απόλυτη συνέπεια με την παρελθούσα προσφορά εκάστης/ου αυτών και εφόσον αυτή η προσφορά τους αποδείχθηκε επωφελής για το κοινωνικό σύνολο, ως μέγεθος μετρήσιμο ποιοτικά και ως υφιστάμενο έργο παραδοτέο, σε κάθε προγραμματικό του σκέλος.
Ασφαλώς και δεν έχουμε την πρόθεση να λοιδορήσουμε κανένα πρόσωπο της μικρής και άβολης τοπικής μας κοινωνίας, απλά, εκφραζόμαστε ως δημότισσες/τες στα "κοινά" και προσπαθούμε να διακρίνουμε, να απεμπλέξουμε στην τελική το "είχα στο νου να κάνω πολλά” από το “αυτά μου επέτρεψαν οι συγκυρίες”,  και ασφαλώς να εξοβελίσουμε το “δώστε μου χρόνο να τα πραγματοποιήσω”.

 Δήμος Ζαγορίου Εκλογές 2014: Γ’

Πλεονεκτήματα απερχόμενων και εκ νέου υποψήφιων δημάρχων

Εντοπίζονται κάποιοι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν σημαντικά και προσδίδουν “πόντους” εν είδει προκρίματος  στους απερχόμενους και εκ νέου υποψήφιους δημάρχους και οι οποίοι ως τέτοιοι παράγοντες, δεν μπορούν να θεωρηθούν καθόλου αμελητέοι, τόσο ως προς το ποσοτικό, όσο και στο ηθικό μέγεθος το οποίο κατέχουν. Και αυτό, αν όχι ακριβώς με το να διαμορφώνουν το συνολικό αποτέλεσμα στην κάλπη, τουλάχιστον όμως να το επηρεάζουν κρίσιμα κατά τη γνώμη μας, καθώς μεθοδεύοντας εκ των προτέρων ένα άνισο πλαίσιο προσέγγισης του εκλογικού σώματος και κατά συνέπεια του αποτελέσματος, έναντι των άλλων ανθυποψηφίων οι οποίοι δεν διατηρούν λίστες εξαρτημένων.
Τουτέστιν, έκαστος πρώην και νυν υποψήφιος δήμαρχος, ανεξάρτητα από το αν επανεκλεγεί ή όχι, ασφαλώς και βγαίνει από την κάλπη με προσαυξημένο το ποσοστό του, συνεπεία των “παραγόντων”  εκ των οποίων σας απαριθμούμε τους τρεις βασικούς:
1. Οι προσβάσεις και οι σχέσεις στα τοπικά ή κεντρικά ΜΜΕ τις οποίες δημιούργησε και κατέχει ο έκαστος δήμαρχος και με ότι συνεπάγονται  στη διαμόρφωση του προφίλ του υποψήφιου, πόσο μάλλον όταν οι δύο συγκλίνουν συνεκφραζόμενοι σε παρεμφερή ιδεολογία για μια κοινή πολιτική τοποθέτηση, υπάκουη στην μνημονιακή κεντρική εξουσία.
2. Η μετατροπή των Δημοτικών Καταστημάτων σε Εκλογικά Κέντρα των απερχόμενων δημάρχων, όπου “προσκείμενοι” μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι με τα τηλέφωνα στα χέρια υλοποιούν "διακριτικά" την προεκλογική καμπάνια και διεκπεραιώνουν ποικίλα μηνύματα στους δημότες, τσεκάροντας με επιμέλεια την λίστα των “δεμένων”.   
3. Η υπενθύμιση σε δημότες δέσμια υπόχρεους έναντι εκπρόθεσμων οφειλών Τελών από άρνηση ή αδυναμία πληρωμής κατά συρροή και ολοένα διογκούμενων οφειλών, οι οποίες προσημειώνονται ως υποσχετικές κανονικής διευκόλυνσης ή εκπτωτικής ρύθμισης με την εκλογή των, καθώς οι νυν είναι γνώστες και διαχειριστές των εν λόγω οικονομικών "πραγμάτων".    

Πόσο «Ενιαίο» είναι το Ζαγόρι;

Με τη δική μας ματιά, βλέπουμε το «κάρο» του Ζαγορίου να έχει κολλήσει για τα καλά μαζί με τα βόδια στη λάσπη της αυτοδιοίκησης και την απόλυτη ευθύνη να την φέρουν οι παλιοί κοινοτάρχες και οι πρώην δήμαρχοι οι οποίοι είχαν στο παρελθόν ως προγραμματική τους επιλογή την διαφοροποίησή τους από το Ενιαίο του Ζαγορίου. Κατά συνέπεια, την περιχαράκωση στα “εμαυτά” τους και στα οικονομικά "τσιμπολογήματα" ή τα "αποσπόρια" τα οποία έριχνε ο διαχρονικός ψηφοθήρας πολιτευτής και τα οποία βάπτιζαν λειτουργικούς “πόρους”.  Ως συνεπές αποτέλεσμα όλων αυτών υπήρξε, η απωθητική αποξένωση των από δυσμάς και εξ’ ανατολών παραγωγικών πτερύγων του Ζαγορίου από το ιστορικά “προνομιακό” και ευπροσπέλαστο Τυμφαίο ή κατεξοχήν Κεντρικό Ζαγόρι, σχέση η οποία κληροδότησε την παθητικότητα και αρνητικότητα στο έγκαιρο κάλεσμα για την προετοιμασία της δημιουργίας του Ενιαίου.
Βασικά και εκ των παρόντων πραγμάτων, εκτιμούμε ότι, είτε άθελα, είτε ηθελημένα, λειτούργησαν κατά τρόπο «ανθενωτικό» και αυτό για ακαθάριστους τοπικιστικούς και γεωμορφολογικούς λόγους ή ενδεχομένους για αφελείς μικροπολιτικές και κοντοφθαλμίες, δεδομένου ότι ο κ. Σπύρου υπήρξε αρχικά αντίθετος με την ιδέα ενιαιοποίησης του Ζαγορίου. Με αντίποδα τον κ. Τσουμάνη ο οποίος ως κοινοτάρχης υπήρξε σχεδόν αποστασιοποιημένος στο “πολυδιαφημισμένο” Πάπιγκο των Κολυμβηθρών, ενώ παραιτείται κατόπιν της εκτός «Καποδίστρια» αυτονομίας του ενόψει του Καλλικράτη και με τον κ. Παπαναστασίου στο Βικώο Ζαγόρι της “special” αλευρόπιτας των 11 mm πάχους.  Και ως απεδείχθη εκ των υστέρων και το συζητάμε ανοιχτά αυτό, ή του έλαχε ή την εποφθαλμιούσε και ενδεχομένως με κάθε “θεμιτό πολιτικό τρόπο” την έδρα του Δήμου από την φυσική της θέση, το Τσεπέλοβο, όπου και η έδρα του πρώην Δήμου Τύμφης με πρώτο δήμαρχο τον κ. Τσουμάνη Θεόδωρο και τέως τον κ. Σουκουβέλο Γεώργιο.
Κάποιος/οι πρέπει να εμποδίσει/σουν αυτήν την αλαλάζουσα ματαιοδοξία η οποία διακατέχει όλες/ους όσες/ους εθελοτυφλούν ή αγνοούν εντελώς τον «σαυτόν» τους και οι οποίες/οι θεωρούν έργο μεγάλης αξίας και κοινωνικής προσφοράς το να διαχειρίζονται τα “του δήμου μας ως εάν τα του oίκου” τους δίκην λογιστών οι οποίες/οι σαν να "κρατούν βιβλία" εργοληπτών, αναστέλλοντας έτσι την εγγενή και αυτοαρδευόμενη αναπτυξιακή προοπτική του Ζαγορίου  μέσον της μη επιχειρηματικής φιλοσοφίας και δράσης του Δ. Ζαγορίου ώστε,  ή να σταθούν επικουρικά στην δημοτική αρχή ή να ασχοληθούν με άλλα πιο κοινά παρά τα Κοινά.

“Τηλεμαχίες” και επικριτικές δηλώσεις των ανθυποψήφιων   

Στη συνέχεια παραθέτουμε χαρακτηριστικές δηλώσεις των ανθυποψηφίων από τις “Τηλεμαχίες”, οι οποίες αφορούν στο προφίλ των “κινήσεών” τους και όπως αυτές συνδιαλέγονται αντιπαρατιθέμενες ή μη, με την απερχόμενη δημοτική αρχή:
Εξελισσόμενης της “Τηλεμαχίας” και δεδομένης της ατυχούς ατάκας - κατά τη γνώμη μας - του κ. Παπαναστασίου «Έκανα το Δημαρχείο δεύτερο σπίτι μου, το αισθάνομαι σπίτι μου», οι ανθυποψήφιοι σχολίασαν μεταξύ άλλων λεχθέντων και τα εξής:
Δαλκαβούκης  Β.:
«Δημιουργήσαμε κίνηση μη προσωποπαγή στη συλλογική έκφραση και κινηματική  διαδικασία στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πρότασης που αφορά στο πως αντιλαμβανόμαστε το δήμο και αυτό οδήγησε στις εκλογές για τη διεκδίκηση του Δήμου»
«Ο Δήμος έχει χάσει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης σε επίπεδο έρευνας και μελέτης εκχωρημένων αρμοδιοτήτων από το ίδιο το κράτος, δυνατοτήτων ανάπτυξης και επιχειρηματικών δράσεων για όλους τους παραγωγικούς τομείς του Ζαγορίου (δάσος, γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, κ.τ.λ.)»
«Ήμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι έχουμε πρόγραμμα συγκροτημένο, συγκεκριμένο και κοστολογημένο και για πείσουμε τον κόσμο, πράγμα που δεν είχε ποτέ η απερχόμενη δημοτική αρχή»
«Καταγγέλλει» ανοιχτά: Τον κ. Παπαναστασίου για «Παράβαση καθήκοντος, για Ρατσισμό και για όσα μπορούσε να επιχειρήσει και δεν τα επεχείρησε».
Παπαναστασίου  Γ.
«Παραλάβαμε τεράστιο δήμο με λίγο κόσμο, σε πρώτη φάση έπρεπε να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό του δήμου, παράλληλα αναλάβαμε οφειλές κάποιων καποδιστριακών δήμων, κ.τ.λ.»
«Καταγγέλλει» ανοιχτά: Τον εαυτό του για κάποια πράγματα τα οποία του «διέφυγαν» και συνιστά στον επόμενο να τα δει «ως προς αποφυγήν παράδειγμα και επανορθώσιμα».
Σπύρου Β:
«Δεν είναι τα πόσα χρόνια είσαι στην αυτοδιοίκηση και το να αισθάνεσαι το δημαρχείο σπίτι σου αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζεις….Τι δεν έκανε ο Παπαναστασίου στα καλλικρατικά χρόνια… αρχικά επιδόθηκε προσπάθειες συγκρότησης του δήμου, καλώς, αλλά η θητεία του ήταν χαμένα χρόνια καθώς δεν αξιοποιήθηκαν μελέτες των καποδιστριακών δήμων με σημαντικά ποσά, όπως στο Δ. Τύμφης όπου έμειναν ημιτελής και ανέντακτες μελέτες και έργα….μια κατάσταση, που αντί να κάνει το δήμο ένα μεγάλο δήμο, τον έκανε μια μικρή κοινότητα… μελέτες δασών εκκρεμείς, είτε γιατί δεν έδωσε σημασία είτε δεν έκανε διαδικαστικές ενέργειες ώστε να εργαστούν οι δασεργάτες στο δάσος….»
Καταγγέλει ανοιχτά: Τον κ. Παπαναστασίου για «χαμένα χρόνια» και για «έργα στα χαρτιά», ενώ συνηγορεί θετικά στη διαδικασία τακτοποίησης των χρεών τα οποία κληροδότησαν οι καποδιστριακοί δήμοι στον καλλικρατικό Δ. Ζαγορίου.
Τσουμάνης  Λ.:
Απεθυνόμενος στον κ. Ππαναστασίου, «Έχετε ένα πρόβλημα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα με το Δημαρχείο….Δεν είδα από την αρχή το αρχικό της στόχο, της απερχόμενης δημοτικής αρχής, γιατί δεν υπήρχε αρχικός στόχος, στο να παράγει ο δήμος έσοδα από το δάσος και από την κτηνοτροφία και από τις τρεις παραγωγικές τάξεις του δήμου.»

Δείκτες εμπειρικής εκτίμησης “Τηλεμαχιών”
Αντί σχολίων, τα οποία θα διατύπωναν την άποψή μας, και με ορατό τον υποκειμενισμό στις εκτιμήσεις μας οι οποίες απηχούν το "πώς εμείς προσλάβαμε την τηλεοπτική παρουσία και αναμέτρηση των τεσσάρων ανθυποψηφίων μας", σας τις παρουσιάζουμε γραφιστικά (Πίνακας 8) και διαμορφούμενες με βάση τα διαλεκτικά – επικοινωνιακά “στάνταρ” τα οποία θέσαμε εμείς (Π.Δ.Ν.Π.), όπως ενδεχομένως και έκαστος τηλεθεατής.    

"Συμπερασματικό ερώτημα" ενόψει κάλπης: Δήμος ή Δημαρχείο;
Με βάση τα διημειφθέντα και κατατεθέντα στις “Τηλεμαχίες”, θέτουμε και το εξαγόμενο «ερωτηματικό συμπέρασμα» των τηλεμαχιών όπως αυτό προσελήφθη οπτικοακουστικά από την Π.Δ.Ν.Π. το οποίο και διατυπώνεται ως εξής:
- Ποιος/οί  ανθυποψήφιος/οι δήμαρχος/οι θέλουν το Δήμο και ποιος/οί το Δημαρχείο;
Θεωρούμε ότι απαντήθηκε επαρκώς.

Δήμος Ζαγορίου Εκλογές 2014: Δ’

Πίνακες: Ψηφοδέλτια, Στατιστικά, Δημοσκοπήσεις

Αγαπητές/οί  αναγνώστριες/στες

Οι παρακάτω ενδεικτικοί Πίνακες αφορούν στη συγκρότηση των Ψηφοδελτίων για Δημοτικά Συμβούλια (νέα – παλιά πρόσωπα – μεταγραφές), για τους Εκπρόσωπους Τοπικών Κοινοτήτων (σε ποιά χωρία και πόσους κατέβασαν), Στατιστικά προηγούμενων Εκλογών και Στοιχεία Απογραφών Πληθυσμού.

Για να δείτε τους Πίνακες επιλέξτε πάνω στους τίτλους (κλικ):


Δημοσκοπήσεις: Δεόντως προσεχώς (καφενειακό τυχαίο δείγμα 100 ερωτηθέντων και μεθοδευμένο ως προς την μεταβλητή “ηλικία” των υποκειμένων (75% 18-45 ετών)

Επιμέλεια: Η Συντακτική Ομάδα  του ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
                                                              COMMONS AND INTERESTS OF ZAGORI  
                      (Πόπη, Λ., Μαριάνθη, Λ., Ορέστης, Γ., Άκης Τ., Δημήτρης Φ.,)

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

NEO zagori-up.blogspot.gr