Μονή Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού

Monastery Agios Ioannis Prodromos of Rogovo

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Ρογκοβού





Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 

Διήμερος εορτασμός 23 και 24 Ιουνίου για την επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Ρογκοβού


Μετά από εννιά χρόνια που παρέμεινε κλειστή για τους πιστούς, λόγω εργασιών, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού θα επαναλειτουργήσει.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 19:30 θα γίνει εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού.
Το Σάββατο 24 Ιουνίου το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και κατόπιν θα ακολουθήσει πανηγυρικός εορτασμός στον προαύλιο χώρο.
Η Μονή Ρογκοβού χτισμένη τον 11ο αι. μ.Χ. από την Πουλχερία, αδερφή του Ρωμανού του Αργυρού, αυτοκράτορα του Βυζαντίου, καταστράφηκε ολοκληρωτικά και ανοικοδομήθηκε το 1749 μ.Χ.




Μονή Ρογκοβού

Η Μονή Ρογκοβού είναι χτισμένη πολύ κοντά στην αρχή της χαράδρας του Βίκου, ανάμεσα από δύο Ζαγοροχώρια, το Τσεπέλοβο και το Καπέσοβο. Για την ονομασία της μονής οι απόψεις διίστανται. Πολλοί τη θεωρούν σλαβική λέξη που ίσως σημαίνει κατεστραμμένος τόπος, χαράδρα.
Σχετικά με την χρονολογία κατασκευής του μοναστηριού οι απόψεις συγκλίνουν στα έτη 1028 -1034 μ.Χ. Η Μονή χτίστηκε από την Πουλχερία, αδερφή του Ρωμανού του Αργυρού, αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Το πρώτο όμως αυτό κτίσμα καταστράφηκε ολοκληρωτικά και ανοικοδομήθηκε το 1749 μ.Χ. Το μοναστήρι ζωγραφίστηκε 16 χρόνια μετά το χτίσιμο του, με παραστάσεις από την Παλιά και την Καινή Διαθήκη, έργα ντόπιων λαϊκών ζωγράφων.
Το Μοναστήρι του Ρογκοβού αποτελείται από την εκκλησία, αλλά και από δύο άλλα κτιριακά συγκροτήματα. Το ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο της μονής διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ σώζονται ακόμη και λείψανα από τους αγίους Διονύσιο Αρεοπαγίτη, Παχώμιο και Θεόδωρο. Φυλάσσονται σε ασημένια λάρνακα, που κατασκευάστηκε από Ηπειρώτη χρυσοχόο το 1877.


History
[Monastery Agios Ioannis Prodromos of Rogovo]

Two kilometers out of the village, in the Vikaki (Greek: small Vikos) canyon lies the monastery of St John Rogovou. It was founded at 1028 by the sister of Emperor Romanos III Argyros of Byzantium. It was rebuilt in 1749, possibly after it was damaged by fire, and the frescoes were painted by iconographers from Kapesovo. Neofytos Doukas wanted to establish there the Higher School of Epirus (Greek: Ανωτέρα Σχολή), a high level educational institution. Because of the outbreak of the Greek War of Indepehttps://en.wikipedia.org/wiki/Tsepelovondence and the military conflicts the idea could not become reality.



ΖΑΓΟΡΊΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
COMMONS AND INTERESTS OF ZAGORI
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ