Μια αρκούδα στο...... «καφενείο»

Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2014 18:50          
 Γράφτηκε από τον/την EpirusPost.gr

[…]
Στο καφενείο του Γυφτόκαμπου, στην περίφημη Σαρακατσάνικη Στάνη, εισέβαλε... αρκούδα, η οποία μάλλον αναζητούσε την τροφή της!
[…]


Μια αρκούδα στο...... «καφενείο»  
Κυριακή 22 Ιουνίου 2014
Φίλες και Φίλοι του ζαγορίσιου λαϊκού πολιτισμού

Αισθανόμαστε την ιερή διακριτική πολιτισμική υποχρέωση και εντελώς άσχετα από το ως άνω δημοσίευμα ώστε να διευκρινίσουμε, ότι δεν πρόκειται για “καφενείο” αλλά για ενιαία προστατευόμενο υπαίθριο μουσείο και εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται στο Γυφτόκαμπο Ζαγορίου και αναπαριστά την κοινωνική ζωή, τα ήθη – έθιμα, τα μέσα παραγωγής της ελληνικής νομαδικής φυλής των Σαρακατσάνων, και ανήκει στην Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου.
Στο χώρο αυτό αναπτύσσονται μια σειρά παραδοσιακών οικοκατασκευών γνωστά ως «κονάκια» ή «καλύβια», αίθουσες εκθέσεων και ένα υπέργειο ξυλότυπο κτίσμα τύπου “σαλέ” μίσθιο της Αδελφότητας  Σαρακατσαναίων Ηπείρου που λειτουργεί όλο το χρόνο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών σε ό,τι αφορά την εστίαση και αναψυχή τους.
Η υπόσταση αυτού του υπαίθριου μουσείο που φέρει την επωνυμία «Σαρακατσάνικη Στάνη» και με την έννοια της πολιτιστικής του αποστολής, ξεπερνάει τα στενά γεωπολιτισμικά όρια της φυσικής έκτασης των 20 στρεμμάτων προσλαμβάνοντας οικουμενικό χαρακτήρα καθώς διασώζει, διαφυλάσσει, αναβιώνει και μεταλαμπαδεύει την ιδιαίτερη κουλτούρα της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, που ενδεχομένως να αποτελεί και τον κυρίαρχο πληθυσμό του κεντροδυτικού Ζαγορίου.
Οπότε και με αγαθή την πρόθεση, να επισημάνουμε εδώ και προς κάθε ευλόγως "έργω ή λόγω" εμπλεκόμενο ότι, δεν πρόκειται για «Καφενείο»  -  όσο αν παραδόξως ο όρος αυτός αποδόθηκε τόσο αδόκιμα και ενδεχομένως να εμπεδώθηκε τόσο στερεότυπα - αλλά για πρωτότυπο και σπάνιο Πολιτιστικό Περιβάλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτισμικής προοπτικής μας.
Ετησίως και κάθε πρώτο “Π/Σ/Κύριακο” του Αυγούστου πραγματοποιείται εκεί το γνωστό “αντάμωμα” στο οποίο συρρέει πλήθος Σαρακατσάνων της Βαλκανικής Χερσονήσου καθώς και φίλοι της μεγάλης “οικογένειας” των Σαρακατσάνων τόσο από την ελληνική επικράτεια όσο και έτερων εθνοτήτων.

Φιλικά

ΖΑΓΟΡΊΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
COMMONS AND INTERESTS OF ZAGORI
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαΐ 2014
Brown Bear in Pindos National Park