Natura area was also the plain of Dovra Zagori

Natura είναι και ο κάμπος της Ντοβράς και με έναν υγρότοπο στην άκρη του    


ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΟΙΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

ΦΩΤΟ Αρχοντικό Τζούφη


ΦΩΤΟ ioannina - skeptomenoi polites

Ο Ciconia cikonia ξεσπιτώθηκε από τη Ντοβρά... ΕΔΩ 
Ο «Αώος» ... ΕΔΩ

Τα προστάτευσαν... ΚΛΙΚ 
                                                    ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΟΙΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ


Μόνο από άγνοια και αλληθωρισμό ή άλλο λόγο,  μπορεί να θεωρεί κανένας σήμερα ότι στον ανέκαθεν καλλιεργήσιμο κάμπο της Ντοβράς δεν υπάρχει υγρότοπος μεγάλης οικολογικής αξίας, έστω αυτός που απόμεινε στην άκρη του του προς το χωριό .
Για να είναι ένας τόπος υγρότοπος... 
Στη μελέτη «Κριτήρια Αναγνώρισης Περιοχών ως Υγροτόπων». Α. Μαντζαβέλας, Γ. Ζαλιδης, Π .Α. Γεράκης, Σ. Ντάφης - ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων, λέει ότι η ύπαρξη μιας από τις τρεις παρακάτω  (α, β, γ) συνθήκες συνιστούν έναν τόπο σε υγρότοπο (η μελέτη ΕΔΩ
Έχει κανένα από τα <α, β, γ>  η Ντοβρά;

Ο υγρότοπος είναι σταθμός και ενδιαίτημα σπάνιων και απειλούμενων αποδημητικών πτηνών;
Υγρότοπος ή "βαρκό" έτσι απλοϊκά και εκλαϊκευμένα, είναι βασικά δυο πράματα:  πρώτον η θέση ενός τόπου μέσα σε ένα καθιερωμένο εποχικό δίκτυο - οδό μετανάστευσης πτηνών και δεύτερον τα είδη των υγρόφιλων φυτών που ευδοκιμούν σε έναν υγρότοπο ή "βαρκό", σαν της Ντοβράς (Ασπραγγέλων Ζαγορίου).
Αυτά τα δύο βασικά στοιχεία χαρακτηρίζουν έναν τόπο υγροτόπο και όχι η ποσότητα του νερού που διατηρεί μόνιμα ή εποχικά, όπως αυτός της Ντοβράς που κρατάει για μεγάλα χρονικά- εποχικά διαστήματα νερό.
Αυτός ο μικρός και ολοένα συρρικνούμενος υγρότοπος της Ντοβράς που αποσιωπάτε συστηματικά από «ειδικούς και μη ειδικούς», υπήρξε ευάλωτος λόγω της σχετικά μικρής του έκτασης, αλλά της αντίληψης γι' αυτόν ως κοινό χωραφότο και βοσκότοπο και με την τουριστική ανάπτυξη ως οικόπεδα φιλέτα. 
Αυτά έγιναν "κανονικά και με το νόμο" (Βλ. Σπίτια στον κάμπο, 2009)
Απειλήθηκε και απαξιώθηκε στο όνομα της επέκτασης του σχεδίου της τσιμεντοποίησης του κάμπου, ερήμην των «ειδικών και μη ειδικών» μέσα στην τελευταία εικοσαετία. 
Βλ. Αποχαρακτηρισμός κάμπου υψηλής παραγωγικότητας ... ΕΔΩ  
Αποτέλεσμα η συρρίκνωση του και η υποβάθμιση του σε βαθμό εξαφάνισης, ενώ αποτελεί αρχέγονο τμήμα ενός συνολικού οικοσυστήματος και οδός - σταθμός μεταναστευτικών πτηνών. 
Θα πρέπει να ξέρουν  οι «ειδικοί» της περιβόητης οικολογίας που κοιτάνε με το μικροσκόπιο τα τοπία και ο παρακείμενος του υγρότοπου περιβαλλοντικός Φορέας, ότι η διατάραξη της περιβαλλοντικής ισορροπίας των μεγάλων οικοσυστημάτων (βιοκοινοτήτων και βιότοπων) μας, αρχίζει από την εξαφάνιση  των μικρότερων διακριτών που τα συνθέτουν εφόσον πάψουν να λειτουργούν οι αυτορρυθμιστικοί  μηχανισμοί που εξασφαλίζουν την βιοποικιλότητα, όπως για παράδειγμα της Ντοβράς και των Σουδενών. 
Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν ακριβώς τέτοιου μεγέθους υγρότοποι σαν της Ντοβράς, χερσαίοι και παράλιοι. Φανταστείτε πρώτα το μέγεθος της αξίας τους για τα μεταναστευτικά πτηνά και μετά την εξαφάνισή τους …

Οι πελαργοί που σταθμεύουν στη Ντοβρά δεν φτάνουν εκεί κατά λάθος  αξιότιμοι φορείς και αμφορείς
Γιορτές πουλιών χωρίς πουλιά δεν γίνονται.
Ο Δήμος - αν ακούει - θα πρέπει να εστιάσει στον Υγρότοπο θεσμοθετικά!
Πρέπει να "οριοθετηθει" και να διατηρηθεί στο πλαίσιο μιας οικολογικής πολιτικής και ενός χωρικού σχεδιασμού από τον Δήμο. Τα οφέλη είναι πάρα πολλά σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο 
Προλάβετε... είναι ένας υγρότοπος που πρέπει να καταγραφεί επειγόντως από το ΥΠΕΝ.
Για να μπορούμε να μιλάμε για το φυσικό περιβάλλον μας και να λέμε στους τουριστες και στην unesco: στο Ζαγόρι έχουμε "αυτό κι εκείνο" στο Ζαγόρι, σώζουμε και διατηρούμε "αυτό κι εκείνο", έχουμε όμως και έναν Υγρότοπο μικρό, αλλά κομβικό και σωτήριο για τα απαειλούμενα μεταναστευτικά πτηνά που στολίζουν το τόπο μας στο πέρασμά τους!
Χαρακτηρίστε τον - Σώστε τον 


"Επίσης, ο Αγωγός δεν περνάει από τη Natura της Ντοβράς... δεν χωράει από καμιά μπάντα"


Απεικονιστής Natura 2000 … ΕΔΩ  

Διαβάστε Διατριβή...  Ρήγας Τσακίρης Ιωάννινα 2019