Δήμος Ζαγορίου και Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010


Δήμος Ζαγορίου και Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010


Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 αρχίζει την Κυριακή 17/10 που είναι και η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των Συνδυασμών – Ψηφοδελτίων.

Τρείς είναι τελικά οι Συνδυασμοί και αντίστοιχα οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Νέο Ενιαίο Δήμο Ζαγορίου (όπως και εκτιμήσαμε στις 29/09/10) που θα καταθέσουν συνδυασμούς και όποιος πρόλαβε «έκλεισε» και την κάλπη οίδε.

Οι τρείς υποψήφιοι αν και προέρχονται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους φαίνεται να λειτουργούν «υπερκομματικά» και να επιδιώκουν διαπαραταξιακή εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτιά τους.
1. Παπαναστασίου Γαβριήλ, νυν δήμαρχος δήμου Κεντρικού Ζαγορίου (ΠΑΣΟΚ)
2. Σουκουβέλος Γιώργος, νυν δήμαρχος δήμου Τύμφης Ζαγορίου (ΝΔ)
3. Σπύρου Βασίλειος, νυν δήμαρχος δήμου Ανατολικού Ζαγορίου (ΠΑΣΟΚ)

«Πόθεν Ήρθες Δήμαρχε;»
Έτσι λοιπόν έχουμε δυο υποψηφιότητες από το ΠΑΣΟΚ και μία από τη ΝΔ, ως πολιτικές ταυτότητες δηλαδή και ανεξάρτητα βέβαια από το διατεινόμενο «υπερκομματικό» - διαπαραταξιακό τους ή μη, το οποίο λειτουργεί συνήθως ως αφελής πρόφαση, έως ότου τα ονόματα μας το προσδιορίσουν αντικειμενικά.

Σήμερα όμως, ένα διαπαραταξιακό - υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, το οποίο και κρίνεται εκ των πραγμάτων αναγκαίο, θα πρέπει να φέρνει κοντά και σε συνεργασία όχι μόνο πρόσωπα που θήτευσαν σε άλλες παρατάξεις και "λάκισαν" απλά για καλύτερη τύχη, αλλά πρόσωπα νέα, πρόσωπα αξιόπιστα, με ιδέες και σύγχρονη γνώση και οπωσδήποτε τα πρόσωπα εκείνα που φέρουν καλή έξωθεν μαρτυρία για τις προηγούμενες θητείες τους, πρόσωπα που δε καποδιστριακά που εκλέχτηκαν και πάνω απ' όλα πρόσωπα συνεπή, ανιδιοτελή και εργατικά.

Γιατί έτσι όπως διαμορφώθηκε σήμερα, τελικά και ακαριαία, το πολιτικοκοινωνικοοικονομικό σκηνικό στη χώρα μας και με την θυμώδη ως απρόβλεπτη κάθοδο του Καλλικράτη, όλα αυτά τα πρόσωπα θα πρέπει να λάμπουν από προσφορά και συνεργασία, κατά συνέπεια θα πρέπει όλες αυτές οι κομματικές ταυτότητες να ακυρωθούν εδώ και τώρα.

Θα πρέπει να εκδοθούν νέες, που δεν θα αναγράφουν το πολιτικό πιστεύω των κεχρισμένων και την κομματική τους υποταγή, αλλά να αναγράφουν τη βούλησή τους και την προσήλωση τους στη συλλογική δράση με κοινούς στόχους, μέσα σ’ ένα κοινό χώρο και χρόνο, που πραγματικά θα μπορεί να λέγεται Ενιαίο Ζαγόρι και «Ζαγορίου Κοινόν και Συμφέρον» σύμφωνα με τον συμβολικό τίτλο του ιστότοπου που φιλοξενεί τα κείμενα μας.

Το Ζαγόρι, ως διατηρητέο οικιστικό σύνολο κι ως ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον δεν είχε και δεν έχει καμία αρωγή από την πολιτεία ως "μνημείο" για τη συντήρησή του και χρόνια τώρα επιβαρύνονται οι δημότες όλο αυτό το οικονομικό κόστος, της αισθητικής και του νοικοκυριού που εμφανίζει το Ζαγόρι.

Χρειάζεται κατά συνέπεια ένα Δήμαρχο και μια Αρχή που θα βρίσκεται κριτικά απέναντι στις ασαφείς προοπτικές του Καλλικράτη και σε διαρκή ρήξη με τις επιταγές του εκείνες που θα θίγουν τα συμφέροντα των δημοτών και τις πολιτικές που θα φρενάρουν την ανάπτυξη του Ζαγορίου.

Επίσης οφείλει αυτή η νέα Δημοτική Αρχή να είναι αντάρτης των κομμάτων της εξουσίας και να σκέφτεται πέρα και πάνω από τα όρια της κομματικής συμμόρφωσης και κάθε μορφής στείρας αντιπολίτευσης, που θα είναι μπούμερανγκ για το Ζαγόρι.
Σ' αυτές τις εκλογές δεν επιδιώκουμε να εκλέξουμε δήμαρχο του Καλλικράτη και των δημιουργών του ή των κομμάτων, αλλά δήμαρχο του Ζαγορίου.

Και όχι μόνον, οφείλει αυτ΄’ος και το ΔΣ του να σκέφτεται ευρωπαϊκά και να ψάχνεται ευρωπαϊκά, σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό αυτοχρηματοδοτούμενο του δήμου, για την ανεύρεση πόρων μακράν και πέραν των απόρων δημοτών του Ζαγορίου.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση που θα έχουν οι προσπάθειες συγκρότησης - κατάθεσης συνδυασμών, εμείς, ευχόμαστε σε όλους τους υποψήφιους, να πορευτούν με καλή δύναμη και με αυτονόητη την καλή συνεργασία.

Η όλη συζήτηση και τα σχόλιά μας αφορούν πρώτα στον Δήμο και κατά συνέπεια σον εν δυνάμει δήμαρχο, γιατί κατά τη γνώμη μας κάθε Ζαγορίσιος και Ζαγορίσαια είναι εν δυνάμει δήμαρχοι.

Αυτό να μην το ξεχνάτε ποτέ  στα πλαίσια του "γνῶθι σαὐτόν" σας