Πέντε όχι από την Επιτροπή για τα πετρέλαια

Πέντε όχι από την Επιτροπή για τα πετρέλαια
EPIRUSPOST.GR 
03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Σε πέντε βασικούς άξονες επικεντρώνονται οι διαφωνίες της Πρωτοβουλίας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ύστερα από τις δύο ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στη Ζίτσα και το Ζαγόρι, τα ερωτήματα παραμένουν και γίνονται πιο έντονα.







Η Πρωτοβουλία συνοψίζει τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς της σε πέντε βασικά σημεία:
Έτσι ζητά να ανακληθεί η άδεια ερευνών και να διακοπεί κάθε σχετική εργασία, καθώς όπως υποστηρίζει, έχει καταστρατηγηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Συμπληρώνει δε ότι δεν της έχει χορηγηθεί η έγκριση του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης.
Ζητά νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα εξαιρούνται από το ερευνητικό πρόγραμμα οι περιοχές του δικτύου Natura, όπως είχε δεσμευτεί προφορικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.
Ζητά να δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο για απαγόρευση της εξόρυξης μη συμβατικών υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές με την μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) ή της πυρόλυσης", όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Επίσης ζητά δράσεις και στοχευμένες χρηματοδοτήσεις που θα οδηγήσουν στην απεξάρτηση της Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα, σημειώνοντας ότι η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες για την δημιουργία μικρών μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τέλος επαναλαμβάνει ότι βασική της θέση παραμένει η απόλυτη άρνηση στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων και ζητά από την Κυβέρνηση και την Βουλή την επείγουσα ψήφιση νομοσχεδίου που θα ακυρώνει την παραχώρηση των χερσαίων περιοχών της Ηπείρου. Καλεί τέλος τους πολίτες να υπογράψουν την σχετική διαδικτυακή καμπάνια.

EPIRUSPOST.GR: