Διαγωνισμός Ζαγορίσιων χορών στη Μπάγια

Διαγωνισμός Ζαγορίσιων χορών στη Μπάγια 
Κήποι (Μπάγια), Κυριακή 4 Αυγούστου  2019
Πηγή Φωτο: i.pinimg.com


Κατ’ αρχήν μας, συγχαίρουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους μας, Κήπων, Λεπτοκαρυάς και Νεγάδων για την πρωτοβουλία οργάνωσης ή και κατά τρόπον αναβίωσης του διαγωνισμού Ζαγορίσιων χορών.

Ως προσπάθεια συλλογική, ικανοποιεί εν μέρει την πρόσκλησή μας προς τους πολιτιστικούς μας συλλόγους δια της  «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ 2012» και προσδοκούμε την ανάληψη ανάλογων καταστατικών δράσεων με τη συμμετοχή περισσότερων συλλόγων από τα χωριά μας. 

Αναφορικά με τους «όρους» συμμετοχής των δέκα συγκροτημάτων και σε αντιδιαστολή της αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης της πολιτισμικής ταυτότητας του Ζαγορίου στον «Διαγωνισμό Ζαγορίσιων χορών», ας μας το συγχωρέσουν αλλά αυτό δεν γίνεται και τόσο σαφές στη σχετική με τον διαγωνισμό ανακοίνωση: «Θα επιθυμούσαμε τουλάχιστον ένα χορευτικό να εκπροσωπεί την παράδοση των Σαρακατσάνων και ένα των χωριών του Ανατολικού Ζαγοριού». (ΠΗΓΗ: e-Today.GR)

Αναμφιβόλως το Ζαγόρι μας από σημειωτικής, φοράει τρεις φορεσιές, τραγουδάει τρεις σκοπούς, χορεύει τρεις χορούς και όλα αυτά, σε έναν κύκλο αδιάσπαστο.
Ζαγορίσια, βλάχικα, σαρακατσάνικα!!!
Το πολιτισμικό τρισυπόστατο του Ζαγορίου μας.

Δύσκολο το εγχείρημα του διαγωνισμού, εκτός αν όλα τα συγκροτήματα κριθούν για τους ίδιους χορούς ή εκτός αν εμείς δεν κατανοήσαμε τη διαδικασία: «Κάθε χωριό θα στείλει ένα χορευτικό αποτελούμενο από όσους χορευτές/τριες θέλει, με αυθεντικές φορεσιές. Οι χοροί θα επιλεχθούν, σε συνεργασία με όλους τους συμμετέχοντες και τον Ηλία Πλαστήρα ώστε να αποφευχθούν πολλές επαναλήψεις.» (ΠΗΓΗ: e-Today.GR)

Μολοταύτα όμως…  ο διαγωνισμός χορού είναι πολιτιστικό γεγονός, σε αντίθεση με τον διαγωνισμό ποδοσφαίρου, ο οποίος να σημειώσουμε θεσπίστηκε για να δημιουργεί πολιτισμό, γνωριμία και σίσφυξη των σχέσεων της Ζαγορίσιας νεολαίας.   

Κατά τη γνώμη μας, στον «Διαγωνισμό Ζαγορίσιων χορών», αν μπορεί να «κριθεί-αξιολογηθεί» κάτι σχετικό με τη χορευτική επίδοση των μάλλον ερασιτεχνικών χορευτικών μας και των χορευτών μας, αυτό είναι ίσως η γενική εμφάνισή τους, οι χορευτικές τους δεξιότητες, ο αέρας τους, η τεχνική τους γενικά, δηλαδή τα κινητικά εφόδια του χορευτή και συνολικά της ομάδας χορευτών.

Δύσκολο το έργο της κριτικής επιτροπής στα πλαίσια αυτής της πολιτιστικής άμιλλας και μάλιστα στην περίπτωση κατά την οποία οι ομάδες θα χορέψουν διαφορετικούς χορούς και με χορευτές από διαφορετικές ηλικίες, αλλά και χορευτικές εμπειρίες.

Δύσκολο επίσης γιατί οι χοροί μας είναι ασυναγώνιστοι, απαράμιλλοι  και όχι καλλιτσειακοί, όπως επίσης δύσκολο παραμένει επιστημονικά το γεγονός της κατασκευής ενός έγκυρου και αξιόπιστου εργαλείου κρίσης-αξιολόγησης της χορευτικής επίδοσης των χορευτικών και χορευτών.

Θα είμαστε εκεί στους όμορφους Κήπους μας έτσι κι αλλιώς, αφού χορεύουμε και εμείς με τα χορευτικά μας.         


Καλή επιτυχία!


Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

…… και ήταν και δεν ήταν διαγωνισμός!
«Εμ, στα ει’πα δε στα ει’πα;»
Τα 5/8 πήγα περίπατο. Ο τραγουδιστής είχε το δικό του μέτρο και το κλαρίνο το δικό του επίμετρο. Το ασπόνδυλο…. μέλος, λόγος, όρχηστρις της ορχήστρας, έκαμε τα σοβαρά χορευτικά… να χάσουν το βήμα τους.
Ο οκτάσημος, των 16 βημάτων (4Χ4),  προσαυξήθηκε.
Η επιτροπή!

Θα τα πούμε εκτενέστερα και ειδικότερα……