Επίσκεψη Μάξιμου στις «ορφανές» ενορίες ;



Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019




Επίσκεψη Μάξιμου στις «ορφανές» ενορίες ;


Καλοκαίρι σε ένα Ζαγόρι γεμάτο ζωή και γεγονότα, καθώς αποτελεί κορυφαίο τουριστικό πόλο και προορισμό επισκεπτών, αλλά και των απόδημων που το έχουν ως θέρετρο με τα όμορφα νοικοκυριά που διατηρούν στα χωριά τους.

Οι Κυριακές είναι οι πιο ζωηρές και ευχάριστες μέρες αφού μετά τον εκκλησιασμό οι κάτοικοι των χωριών μας σμίγουν στα μεσοχώρια τους να τα πούνε και να τα πιούνε, να αναπολήσουν τα παιδικά τους χρόνια, τις εποχές του δασκάλου, του παπά και του αγροφύλακα και βέβαια να συζητήσουν θορυβοδώς τα τρέχοντα προβλήματα της ζαγορίσιας καθημερινότητας και τα συντελεσμένα δημαρχιακά.

Βέβαια σήμερα κανένας από τους τρεις άρχοντες εκείνου του καιρού, όχι μόνο ο δάσκαλος και ο αγροφύλακας δεν είναι εκεί, αλλά ούτε ο παπάς.  

Έτσι κάποιες τοπικές κοινότητες είναι σχεδόν "αποίμαντες" και αλειτούργητες.
Το "κάθε Κυριακή" που ξέραμε, δεν ισχύει πια σήμερα.

Όσοι/όσες έχουν αυτοκίνητα και μπορούν, πηγαίνουν εναλλακτικά στις πλησιέστερες ενορίες όπου τελείται εκ περιτροπής η θεία λειτουργία και ευχαριστία, από τους διαθέσιμους κληρικούς που κοντεύουν να χάσουν "τα αυγά και τα πασχάλια", από χωριό σε χωριό.

Στο Ζαγόρι μας και για λόγους που εμεις δεν γνωρίζουμε, παρά μόνο η φτωχή μας εκ των πραγμάτων Ιερή Μητρόπολη, προέκυψαν τα τελευταία χρόνια αρκετές «ορφανές» ενορίες. 
Αυτό παρατηρείται όχι μόνο σε χωριά που δεν διαχειμάζει κανένας κάτοικος, αλλά και σε κεφαλοχώρια και σε μικρότερα χωριά, τόσο τον Χειμώνα όσο και το Καλοκαίρι που σφύζουν από ζωή.

Και ρωτάνε οι κάτοικοι ένας τον άλλον: Που είναι ο παπάς; Γιατί δεν έχουμε παπά; Πότε θα φέρουν τον παπά; Θα λειτουργήσει του Σωτήρα; 
Και κόβουν στο μεσημεριανό τους τραπέζι τα πρόσφορα που είχαν για την εκκλησία.

Και βέβαια κανείς κάτοικος δεν λέει ότι φταίει ο "Τσίπρας" ή ο "Κράσας" για την κατάσταση ανεπάρκειας ιερέων στις ενορίες..... όπως με στόμφο διατείνονται κάποιοι ιεράρχες μας, που βλέπουν αλώσεις και αλλότριους και γεωκεντρισμούς.  


Βέβαια, με το «μαύρο» που είχε πέσει στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 και μεταξύ άλλων αυτονόητων  στέρησε  και τον τηλεοπτικό εκκλησιασμό σε κάτι εκατομμύρια ανύμπορους πιστούς, τότε δεν αντέδρασε κανένας από τους ιεράρχες…  


Διορισμοί και οργανικές 

Το ιστορικό με τις οργανικές θέσεις των κληρικών στην Εκκλησία σύμφωνα με τον πατέρα Ηλία Μάκο (romfea.g)

«Προκύπτει ότι οι οργανικές θέσεις των κληρικών δεν αφορούν στο Δημόσιο, αλλά αυτές καθορίζονται από Κανονισμό της Εκκλησίας. Όπως και η μόνιμότητά τους δεν έχει να κάνει με τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, αλλά από τα οριζόμενα στον Καταστατικό Χάρτη.»

Ο εκκλησιασμός στο Ζαγόρι 


Σημασία έχει ότι ο εκκλησιασμός είναι "πολυτέλεια" για τα χωριά μας και μάλιστα σε περιόδους που η επισκεψιμότητα χτυπάει κόκκινο από ντόπιους και τουρίστες. 



Ο Εκκλησιαστικός χάρτης του Ζαγορίου:

Οι δυο (2) Αρχιερατικές περιφέρειες  Ζαγορίου – Μετσόβου, αποτελούνται από 60 ενορίες και διαθέτουν 27 ιερείς/οργανικές θέσεις 

Το Ζαγόρι που αποτελείται από 46 ενορίες, διαθέτει 16 ιερείς
Στον Δήμο Ζαγορίου υπάρχει, ένας (1) ιερέας για τέσσερα (4) χωριά/ενορίες

Σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό χάρτη και τη σχέση αναλογίας «παπάς – χωριά», άπαξ του μηνός χτυπάει η καμπάνα στα χωριά μας…... 

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, επισκέφθηκε 25 Ιούλιος 2019 την επίσης καλοκαιριάτικα «ορφανή» ενορία του Τσεπελόβου στα πλαίσια του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης.

Θα επανέλθουμε ...

Πηγή: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ


Xωρίς παπά 80 ενορίες της Μητρόπολης Ιωαννίνων
28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Ιωάννινα - Καταγγελία: Μας άφησαν χωρίς παπά επειδή κάναμε ανακαίνιση στο εκκλησάκι χωρίς να ενημερώσουμε τη Μητρόπολη
Δημοσίευση
25.04.2018 | 18:14
________________________________________________________________________________________- 
Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί ιερέων και αρχιερέων
2.600 ο Αρχιεπίσκοπος
2.210 ευρώ ο Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης
1.820 ευρώ ο τιτουλάριος Επίσκοπος και βοηθός Επίσκοπος
Επίδομα 75 ευρώ παίρνουν οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και
40 – 45 ευρώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος  
Οι κληρικοί παίρνουν
678 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος ιερέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
1.032 ευρώ με 10 χρόνια προϋπηρεσία
1.410 ευρώ με 30 χρόνια προϋπηρεσία
644 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενός κληρικός απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης και
1.099 ευρώ με 30 έτη προϋπηρεσίας


Πηγή: newsbeast.gr