To Zagori Mountain Running 2019 πέρασε στα γεγονότα






Ένα ακόμα “Zagori Mountain Running” πέρασε στα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, που όσο πάει όλο κι άπιαστο γίνεται, ενώ φαίνεται να αποδίδει «τα του περιβάλλοντος στο περιβάλλον και τα του αθλητισμού στον αθλητισμό» με γνώμονα το μεγαλείο της ιδέας του «ΕΝ ΑΥΤΩ ΚΑΛΩΣ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» και του «ΕΝ ΑΥΤΩ, ΚΑΛΩΣ ΠΕΡΙΠΑΤΕΙΤΑΙ».

Ως «ΕΝ ΑΥΤΩ», δεν εννοούμε τίποτα άλλο εκτός από το Ζαγόρι... το Ζαγόρι και μάτια μας!

Κατ’ αρχήν, συγχαίρουμε το “Zagori Mountain Running” για την όμορφη αφίσα που περίγραψε με τόσο διακριτό και παιγνιώδη τρόπο την άγρια πανίδα του Ζαγορίου.

Όλα αυτά τα ολοένα και απειλούμενα ζωάκια, των σπάνιων ειδών θηλαστικών και της ορνοθοπανίδας, τρέχουν συναθροισμένα τον δικό τους ορεινό αγώνα σαν σε σιωπηρή διαμαρτυρία, προσβλέποντας εναγώνια σε κάποιες Ευρωθεσμικές χορηγίες διάσωσης και προστασίας αυτών και των ενδιαιτημάτων τους.  

Κατά συνέπεια, το “Zagori Mountain Running” εκτός από τις τέσσερις φυσικές διαδρομές - κατηγορίες αγώνων που καλύπτουν αποστάσεις από 10 μέχρι 80 χιλιόμετρα και τον παιδικό δρόμο «Ζαγοράκι», έτρεξε και μια άλλη παράλληλη νοητή διαδρομή. Μια διαδρομή που αφορά στη γνωστοποίηση – ενημέρωση των υπαρκτών ειδών της Τυμφαίας πανίδας στο ευρύτερο αθλητικό του κοινό και υπαινικτικά στην ευαισθητοποίησή του.

Βέβαια και όπως έχουμε πει, μπορεί να μην ακούγονται από τα μεγάφωνα του “Zagori Mountain Running” τα κείμενα των χαιρετισμών και των αφιερωμάτων που κάνει σε αυτό κάθε χρόνο το ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, το γεγονός όμως ότι οι απόψεις του και οι ιδέες του βρίσκουν εφαρμογή, αυτό αρκεί και περισσεύει.  

Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχει ο ιστόχωρος του ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ με την Πρωτοβουλία Διαλόγου Νέων Πολιτών, για κάθε επιστητό επάνω στην καμπούρα του ταλαίπωρου... δημοτικού Ζαγορίου. Υπάρχει για να συζητά, να προτείνει, να ιδεοδοτεί, αλλά και να κρίνει σε ένα βαθμό τί είναι θεμιτό και τί αθέμιτο ως παρέμβαση και δράση μέσα και επάνω στο ορεινό τοπίο του Ζαγορίου, που μεταξύ άλλων ορεινών αθλητικών δράσεων και προγραμμάτων, φιλοξενεί και τις διαδρομές του “Zagori Mountain Running”.

Ζήτημα όλων των εμπλεκόμενων Φορέων που δραστηριοποιούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα χώματα και στα νερά του, είναι ώστε αυτό το Τυμφαίο πεδίο ως φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, να μην αλώνετε, να μην αλλοιώνεται και να μην αλλοτριώνεται στον βωμό καμιάς ζητούμενης ανάπτυξης που επιδιώκεται με ανορθόδοξο και ανισόρροπο τρόπο, πόσο μάλλον με ανεξέλεγκτες και ιδιοτελείς δράσεις που δεν θα είναι από το περιβάλλον και για το περιβάλλον.

Να επισημάνουμε εδώ ότι το Τυμφαίο πεδίο που επάνω του τρέχει συναρπαστικά και με προφανή σεβασμό το “Zagori Mountain Running”, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και μαζί ολόκληρος ο κόσμος της αφίσας του “Zagori Mountain Running” 2019.
Ωστόσο, ως πεδίο παραμένει ανοιχτό και απροστάτευτο απέναντι στην υποβόσκουσα για το παρόν απειλή των εργασιών έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, που αν αυτές οι εργασίες γίνουν πράξη και είτε βρουν είτε δεν βρουν πετρέλαιο, θα μεταβάλλουν με μαθηματική ακρίβεια το Τυμφαίο πεδίο και ολόκληρο το Ζαγόρι μας σε κρανίου τόπο.
Από θέρετρο, σε φέρετρο.

Ευελπιστούμε όμως ότι, το προφανώς ευήκοο “Zagori Mountain Running” κατανοεί την παρουσία του και τη δραστηριοποίησή του μέσα και επάνω σε αυτό το απείρου κάλλους Τυμφαίο περιβάλλον, αλλά και το ευρύτερο του Εθνικού μας Πάρκου και ασφαλώς δεν θεωρεί άσχετη την μοίρα των αθλητικών του δράσεων, με αυτή του περιβάλλοντος.

Το “Zagori Mountain Running” 2020, εκτός από τη χλωρίδα θα εστιάσει σίγουρα και στον διαφαινόμενο κίνδυνο έρευνας - εξόρυξης πετρελαίων, εκτός αν αυτός εξοβελιστεί οριστικά, εάν και εφόσον οι πολιτικοί δεν επιβάλουν ενεργειακή πολιτική τέτοια ώστε να μιλάμε σε μερικά χρόνια για τη συντέλεια του Ζαγορίσιου περιβάλλοντος και κάθε ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ θα βρισκόμαστε σε απόσταση ασφαλείας από το πεδίο των εξορύξεων, των φλογών και των καπνών, θα κάνουμε λόγο για αφανισμό της χλωρίδας και της πανίδας, για μαρασμό των λαϊκών και φυσικών αρχιτεκτονημάτων του θείου τοπίου, για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, για μείωση τουρισμού μέχρι μηδενικής επισκεψιμότητας, για οικονομική παρακμή και αναγκαστική μετανάστευση, κατά συνέπεια απειλή κατά της ίδιας της ζωής σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που τον είπανε Ζαγόρι.    

Απόλυτη πεποίθησή μας είναι ότι, όποιος τρώει ψωμί και πίνει νερό στο Ζαγόρι, έχει την ηθική υποχρέωση να το προστατεύει από κάθε μετερίζι με λόγια και έργα.

Με την απουσία και τη σιωπή μας… σαν να λέμε ΝΑΙ στις έρευνες υδρογονανθράκων….

Με την παρουσία και τη φωνή μας… λέμε ΟΧΙ στις έρευνες υδρογονανθράκων….

Πρέπει να ακούγεται …

  

Ωστόσο, μας χαροποιεί το γεγονός ότι το Zagori Mountain Running 2019, έκανε πράξη όσα απευθύναμε από εδώ με τη λήξη των αγώνων του 2018 και οφείλουμε να χειροκροτήσουμε τους διοργανωτές του:

«Αξίζει φίλες και φίλοι, στο “Zagori Mountain Running”, να απολαμβάνει των υψηλών φυσικών προνομίων φιλοξενίας μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, του ενός από τα δυο οικοσυστημικά υποσύνολα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, το οποίο ως σύνολο εμπίπτει στο ενιαίο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, των ζωνών προστασίας φυσικών περιβαλλόντων ιδιαίτερης οικολογικής και αισθητικής αξίας, λόγω των απειλούμενων ειδών και των ενδιαιτηµάτων τους, τα οποία φιλοξενούνται σε αυτούς τους οικότοπους»

Και του χρόνου!

Το “Zagori Mountain Running” 2020 θα τρέξει για 10η συνεχή χρονιά, θα οδηγήσει εκατοντάδες αθλητές και συνοδούς αντίστοιχα στα εναλλακτικά μονοπάτια της φυσικής και λαϊκής αρχιτεκτονικής του Ζαγορίσιου γεωφυσικού και πολιτισμικού τοπίου και το πιο σημαντικό σε όλα αυτά θα είναι πάντα ότι, ενώ το “Zagori Mountain Running” τρέχει δυναμικά, δεν να αφήνει πίσω του κανένα ίχνος.    

Ο ιστόχωρος «ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ» και η διαδικτυακή «Πρωτοβουλία Διαλόγου Νέων Πολιτών» σας εύχονται πάντα καλούς αγώνες



Υγ Οι «πολιτικοί» μας, δηλαδή οι δημοτικοί μας και σχετικά με το “Zagori Mountain Running” (2020) να μην λένε λόγια πάνω στα κομπολόγια. Σε ένα γήπεδο που έχει χωρητικότητα 7.000 θέσεις, δεν μπορείς να βάλεις ούτε 7.001 θεατές. Προσέξτε λίγο τα μικρόφωνα…  

Ήμαστε και θα είμαστε πάντα εδώ!