Τσεπέλοβο: θερινό σχολείο Προφορικής Ιστορίας με τον καθηγητή Βασίλη Δαλκαβούκη



Αποσπάσματα προσωπικών και συλλογικών ιστοριών, λεπτομερή βιώματα και ενδεχομένως γενικά αφηγήματα από άτομα της τοπικής κοινωνίας του Τσεπελόβου, έφυγαν από τον στενό κύκλο διήγησης και πέρασαν δια μέσου της συνέντευξης στο αρχειακό αποθετήριο των προφορικών μαρτυριών. 

Παραχωρήθηκαν και κατατέθηκαν στην Τράπεζα Μνήμης όπου αρχειοθετείται το σύνολο της κάθε καταγραμμένης ατομικής και συλλογικής μνήμης που συνίσταται από μικρές επιμέρους ιστορίες και αφηγήματα, για να διασταυρωθούν με τη γενική ιστορία, αλλά και να τεθούν στη διάθεση του εκάστοτε ιστορικού ερευνητή.


Συνεντεύξεις με αφηγήματα ζωής των ανωνύμων δημιουργών και παραχωρητών τους, που από αυθόρμητα και συγκινησιακά “verba volant”, γίνονται ανεξίτηλα και αμετάκλητα “scripta manent” στην ιστορία ιστοριών της υποκειμενικότητας και με πιθανότητες ένταξης στην ιστορία των γεγονότων.

Η άντληση και η συγκέντρωση αυτού του πρωτότυπου αφηγηματικού και προφορικού υλικού που είχε ως κύριο θέμα τη μετανάστευση, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 1ου Θερινού Σχολείου για την Προφορική Ιστορία και είχε χαρακτήρα επιμορφωτικού σεμιναρίου. 



ΦΩΤΟ: Ένωση Προφορικής Ιστορίας

Το 1ο Θ.Σ., το διοργάνωσε η Ένωση Προφορικής Ιστορίας δια των κ.κ., της Ομότιμης Καθηγήτριας Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και της Ιστορικού Καβάλα Μαρία, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δια του κυρίου Δαλκαβούκη Βασίλη Καθηγητή Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου και τον Δήμο Ζαγορίου που  πραγματοποιήθηκε στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου (Ήπειρος) από τις 5 μέχρι τις 14 Ιουλίου 2019.  

Ο κύκλος μαθημάτων του σεμιναρίου αφορούσε αφενός σε μια εισαγωγική ενότητα στην Προφορική Ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του Ζαγορίου, αφετέρου σε μια σειρά ενότητες σχετικές με την εμβάθυνση των θεωρητικών και των μεθοδολογικών ζητημάτων της προφορικής ιστορίας και βιογραφικής αφηγηματικής προσέγγισης. 

Δεδομένων αυτών των μαθημάτων ως θεωρητικών προαπαιτούμενων, τα τελευταία εστίασαν στη διεξαγωγή των συνεντεύξεων με τα στοχούμενα άτομα της τοπικής κοινωνίας και ασφαλώς στις μεθόδους και στις τεχνικές επεξεργασίας του υλικού των συνεντεύξεων.

Στο τελευταίο διήμερο οι ασκούμενοι/νες παρουσίασαν στην ολομέλεια τα αποτελέσματα της ερευνητικής απόπειρας.

Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου Τύμφης.  

Οι διδάσκοντες/σες  ήταν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ειδικοί ερευνητές με εθελοντική συμμετοχή, ενώ όλος αυτός ο πληθυσμός των συμμετεχόντων, - διδάσκοντες/σες και ασκούμενοι/νες - κατέλυσαν σε ξενώνες του χωριού.



Tο ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ συγχαίρει τον συντοπίτη – συνδημότη * μας, τον αξιότιμο Καθηγητή κ. Βασίλη Δαλκαβούκη, που ρίχνει φως στο ιστορικό τοπίο μας, που ξεδιπλώνει πτυχές της ατομικής και συλλογικής μας βιωτικής μνήμης, που δίνει φωνή στην «αφωνία» των ατόμων-ομάδων ιστορίας μας και «ψωμί» στους επαγγελματίες – τουριστικούς επιχειρηματίες. 

Πάντα τέτοια!  


 υποψήφιος  Δήμαρχος 2014  που χάλασε τη δημοτική πιάτσα και κατόπιν δημοτικός σύμβουλος δια του καινού λόγου που αντήχησε στο απόλυτο κενό της δημοτικής συνεδριακής διαδικασίας