ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1 ΤΗΣ 15 ΤΗΣ ΜΑΗ 2010


ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1 ΤΗΣ 15 ΤΗΣ ΜΑΗ 2010

Προς το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Σεβαστό Υπουργείο, την 11η Μαΐου 2010 υπήρξατε αποδέκτης κοινοποιηθείσας ανοιχτής επιστολής μας με Θέμα: «Ο Καλλικράτης και η έδρα του Δήμου Ζαγορίου ως κακό προηγούμενο για τη δημόσια διοίκηση και για το δημόσιο συμφέρον» και για της οποίας το μακροσκελές περιεχόμενο είστε αναμφίβολα ενήμερο. Όπως διαπιστώσατε έγινε έκθεση περιγραφής των πραγματικών διαστάσεων της οριογεωγραφίας του Ζαγορίου για μια ουσιαστικά αποτελεσματική διοίκηση μέσα από μια καθ’ όλα συμφέρουσα έδρα, αυτή του Τσεπελόβου.

Το επίμαχο και ουσιώδες του θέματος είναι ότι ο Καλλικράτης αρνείται προκαταβολικά να κατοικοεδρεύσει στο Τσεπέλοβο, όπου του προσφέρονται οι υπερεπαρκείς, οι νεόδμητες και σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές των 2,7 εκατ. Ευρώ, επειδή κατά την κοινή διαπίστωση και όλως παραδόξως αρνείται πεισματικά να διανύσει τα επιπλέον 13 χιλιόμετρα και προτιμά να τα εξαργυρώσει με μερικά εκατομμύρια ίσως, προκειμένου να στεγαστεί κάπου στους Ασπραγγέλους και σύμφωνα πάντα με τις νέες και αυξημένες του ανάγκες ως προς τις υποδομές και την εμβέλεια των διοικητικών του ευθυνών.

Με την παρούσα επιστολή κάνουμε μια σύντομη προσέγγιση στο ίδιο ζήτημα και μια υπόμνηση για επανάγνωση της προηγούμενης ανοιχτής επιστολής μας.

Η ενδεχόμενη επιλογή των Ασπραγγέλων ως απομίμηση και δίκην έδρας του Δήμου Ζαγορίου με απόρριψη της λειτουργικής και συμφέρουσας έδρας του Τσεπελόβου, σας τονίζουμε ότι συνιστά με ιδιοτελή σκοπιμότητα, μια νόθα τηλεέδρα που απέχει παρασάγκες μακριά από την οργανική διοικητική οντότητα που λέγεται «Ζαγόρι». Η από απόσταση διοίκηση είναι εκ προοιμίου παθητική εποπτεία και βάζει φρένο στην ανάπτυξη της ενδοχώρας του σε όλα τα επίπεδα παραγωγής.

Έτσι, το σχέδιο Καλλικράτης, κάνει το πρώτο ανιστόρητο βήμα προς την απαξίωση και τον παραγκωνισμό του γνήσιου Ζαγορίου, εννοιολογικά και λειτουργικά, με αποχαρακτηρισμό της φυσιογνωμίας του και του ιστορικού του ρόλου. Το καθηλώνει σε ένα καθεστώς παραδοσιακών μορφών και μέσων παραγωγής, στερώντας του τον ορίζοντα της σύγχρονης ανάπτυξης, ματαιώνοντας έτσι την αξίωσή του ώστε, να είναι μελλοντικά ένα ακούραστο αμαξίδιο μεταφοράς πλούτου στην κατεστραμμένη εθνική μας οικονομία. Ακυρώνει την πραγμάτωση του ενιαίου του Ζαγορίου, καταδικάζοντάς το ερήμην του ως μια απρόσωπη, ασπόνδυλη οντότητα και διασπασμένη κοινότητα, καθηλωμένη στα οθωμανικά πρότυπα, με δυσοίωνο τον μέλλον της.

Ο Καλλικράτης αποδεικνύει ότι, αυτοσχεδιάζει και χτίζει με απόλυτη παροντολογική ακριτομυθία, αποδεχόμενος προτάσεις γραφείου από τους κατά τόπους αγεωμέτρητους αρχιτέκτονές του, έτσι και στο Ζαγόρι, που παραχαράσσουν απροκάλυπτα την ιστορία, τη γεωγραφία, τη συλλογική μνήμη και την προσδοκία των πολιτών για την λειτουργία των θεσμών για καλύτερες μέρες στη ζωή του τόπου μας.

Με μαθηματική ακρίβεια, αποφάσεις σαν κι αυτή της έδρας του Δήμου Ζαγορίου - ως ενδεχόμενη - συμβάλουν αποτελεσματικά στο εκχαοτισμό των λειτουργιών του νέου θεσμού της αυτοδιοίκησης και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον όταν δημιουργούν επιπλέον οικονομικά βάρη πολυτελείας και μάλιστα εκ του μη όντος.

Μήπως ο Καλλικράτης σκέφτεται να εξοστρακιστεί προς το κλεινόν άστυ;

Γιατί στην περίπτωση του Δήμου Ζαγορίου, τα πρώτα του ενεργήματά τουλάχιστον προς το παρόν, μοιραία συνιστούν νεύματα που προσβλέπουν και οδηγούν εκεί.

Έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι η πολιτεία μας δεν θα επιτρέψει σήμερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα εμφανιστεί ως ένα κακό προηγούμενο στο αύριο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
(ΔΙΚΤΥΟ: ΖΑΓΟΡΙ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

http://zagoriou.blogspot.com/