ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - 26/05/2010

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - 26/05/2010


Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ της χώρας μας

Έχουμε την τιμή να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή, έχοντας απόλυτη συνείδηση του ρόλου και των υποχρεώσεων σας, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας. 

Κάθε ζήτημα όμως, ανεξαρτήτως μεγέθους αποκτά νόημα, όταν αυτά ως σωρεία ομοίων προβλημάτων στο παρόν, δημιουργούν κατά συρροή αλυσιτελή προβλήματα στο μέλλον, που ερμηνεύονται μοιραία ως λαθεμένες επιλογές. Ως τέτοιο πρόβλημα και ως κακό προηγούμενο εκλαμβάνουμε τον ορισμό της έδρας του Δήμου Ζαγορίου στους Ασπραγγέλους του Ν. Ιωαννίνων. Διαμαρτυρόμενοι, εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας και αιτούμαστε την παρέμβασή σας με τεκμήριο την ιστορία και το δημόσιο συμφέρον.

Το Τσεπέλοβο είναι αντιπροσωπευτικά ιστορική έδρα και λειτουργική διοικητικά, με βάση τη μελλοντική προοπτική και τα νέα δεδομένα, στη γεωγραφία, στην επικοινωνία και στην ανάπτυξή του Ζαγορίου. Το Τσεπέλοβο δε βανδαλίστηκε από κατακτητές, βανδαλίστηκε από την αδιαφορία. Αντιστεκόμενο στο χρόνο κι απ’ την ίδια θέση σήμερα, απευθύνει συμφέρουσα πρόταση για το διοικητικό μέλλον του Ζαγορίου. Δεν πρόκειται για ικανοποίηση αιτήματος τοπικιστικής έκρηξης, αλλά για αποκατάσταση καταγεγραμμένης ιστορικής αλήθειας, με αξιοποίηση της λειτουργικής θέσης και δυναμικής του παρουσίας στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. 

Η λειτουργική και γεωγραφικά επιτελική θέση της έδρας Δήμου Ζαγορίου είναι ο αμιγώς διατηρητέος οικισμός Τσεπελόβου, με τα όμορα Βικώα χωριά που διατηρούν αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Ζαγορίου. Το προσφιλές χωριό Ασπράγγελοι, είναι ένα χωριό αποχρωματισμένο αρχιτεκτονικά και ασύμβατο με το ενιαίο της αρχιτεκτονικής παράδοσης του Ζαγορίου καθώς αντιβαίνει την κοινή αντίληψη για το Κλασικό του Ζαγορίου παγκοσμίως.

Προτείναμε το Τσεπέλοβο λόγω γεωγραφικής του θέσης και λόγω των σύγχρονων υποδομών του, εστιάζοντας καθολικά στο Ζαγόρι για το Ζαγόρι, με εξοβελισμό κάθε επικίνδυνου ιδιότυπου κοινωνικοϊστορικού ή γεωπεριβαλλοντικού ρατσισμού. Η φυσική και λειτουργική θέση της έδρας του Δήμου Ζαγορίου είναι το Τσεπέλοβο. Εκεί προσφέρονται οι προϋπάρχουσες και οι σύγχρονες υφιστάμενες υλικοτεχνικές υποδομές των 2,7 εκ. ευρώ, παραδόξως όμως απαξιώθηκαν και η έδρα παρακάμφθηκε για 13 περίπου χιλιόμετρα διαφορά απόστασης. Θεωρούμε ότι αυτή η πράξη θίγει το δημόσιο συμφέρον στη τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Εκτιμάμε ότι η προοπτική ανάπτυξής του Ζαγορίου έχει ως βασικούς πυλώνες τον τουρισμό και την ελεγχόμενη αξιοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, με στόχο πάντα μια ελεγχόμενα ισόρροπη ανάπτυξη, μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με αξιοποίηση - εκμετάλλευση ανανεώσιμων φυσικών πόρων για παραγωγή ήπιων μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον. Οι διεργασίες για μια ασφαλή προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή, για πρόσκληση ελεγχόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος, συντελούνται ως διαδικασίες πέριξ των υπηρεσιών ενός δήμου, με την προϋπόθεση ο δήμος να εδρεύει επιτελικά στο κέντρο των ορίων ευθύνης του και στο περιβάλλον που θα αναπτυχθούν οι δραστηριότητες και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το απέραντο Εθνικό Πάρκο και Παγκόσμιο Μουσείο που λέγεται Ζαγόρι.

Σας γνωρίζουμε ότι όποια προσπάθεια προβολής του Ζαγορίου ως παγκόσμιου μνημείου λαϊκού πολιτισμού και φυσικής ιστορίας στους παγκόσμιους φορείς προστασίας και αρωγής, (π.χ. ΟΥΝΕΣΚΟ) εκτιμάμε ότι ταυτίζεται με την έδραςΤσεπελόβου, με διατηρητέο της φυσιογνωμίας του αρχιτεκτονικά που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάταξή του.

Θεωρούμε ότι ο Καλλικράτης απορόπτοντας το Τσεπέλοβο, εκτός απ’ την ιστορία, αγνόησε το δημογραφικό, την εθνογραφία, την οριογεωγραφία του Ζαγορίου και το ενδιαφέρον των νέων να δραστηριοποιηθούν ζωηρά στην ενδοχώρα του.

Η επιλογή του Τσεπελόβου ως έδρας του Δήμου Ζαγορίου, θα αποτελέσει επιτυχές βήμα για τη δημόσια διοίκηση και απόφαση ικανοποίησης του ιστορικά ανεκπλήρωτου ζαγορίσιου αιτήματος για αποκατάσταση και αναβίωση της φυσιογνωμίας Ζαγορίου, του ιστορικού ρόλου και της αναπτυξιακής προοπτικής.
Με τιμή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ