ΥΠΟΜΝΗΜΑ 2: ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩ.ΑΠΟ. & Η. Διακυβέρνησης

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 2: ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΕΣΩ.ΑΠΟ. & Η. Διακυβέρνησης 


Προς τον Υπουργό
Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αξιότιμε υπουργέ, είναι δεδομένη η ευαισθησία και η προσήλωσή σας στην ιδέα εκσυγχρονισμού των θεσμών, με νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση, με αλλαγή κεκτημένων, νοοτροπιών και θεσφάτων, για καλυτέρευση της σχέσης κράτους/πολίτη, με επιθυμητό στόχο την ανάκαμψη.

Γι’ αυτό, εκτιμάμε ότι, η επιλογή των Ασπραγγέλων ως έδρα του Δήμου Ζαγορίου στο Ν. Ιωαννίνων, δεν ήταν προσωπική σας επιλογή. Πρόκειται μάλλον για σκανδαλώδη παραπλάνηση, με την «καθ’ οδόν» αλλοίωση προτάσεων των οργάνων Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων (Νομαρχακό Συμβούλιο, ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ που πρότειναν το Τσεπέλοβο) από παρεισφρέοντα πρόσωπα που απροκάλυπτα εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα και πλήττουν το κοινωνικοπολιτικό προφίλ και το οικονομικό συμφέρον του κράτους. Θεωρούμε ότι οι παρεμβολές εξωθεσμικών είναι βλαβερές για τη δημοκρατία και έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Η σχέση όμως, των «νέο-παραγόντων» με τους θεσμούς, καταφέρνει πάραυτα σήμερα τη δυσφήμησή των, μετατρέποντας σε παραίσθηση το όραμα και την ιδέα «Καλλικράτη» για μια νέα ριζικά αποτελεσματική αυτοδιοίκηση. Με προηγούμενες επιστολές, έγινε σαφής περιγραφή του δημογραφικού, της εθνογραφίας και της οριογεωγραφίας του Ζαγορίου σε σχέση με την έδρα Τσεπελόβου.

Επίσης σχολιάστηκε η προοπτική ανάπτυξής του με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό και την ελεγχόμενη αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι, εάν με την ενημέρωση που σας έγινε, η απόφαση δεν αλλάξει, αυτή η επιλογή εγγράφεται ως μέγα καλλικράτιο ατόπημα σε βάρος του θεσμού, της προοπτικής του και του δημοσίου συμφέροντος.

Η ατυχής επιλογή του προσφιλούς χωριού «Ασπράγγελοι» ως μικρού χωριού αποχρωματισμένου αρχιτεκτονικά και ασύμβατου με το ενιαίο της αρχιτεκτονικής παράδοσης Ζαγορίου, συνιστά παροιμιώδη τραγέλαφο στην κοινή αντίληψη περί του κλασικού Ζαγορίου παγκοσμίως. Η λειτουργική και επιτελική γεωγραφικά θέση έδρας του Δήμου είναι ο αμιγώς διατηρητέος οικισμός Τσεπελόβου, όπου προσφέρονται μεν προϋπάρχουσες υποδομές, αλλά και νεόδμητες ύψους 2,7 εκατ./ευρώ. Παραδόξως την παρακάμψατε για μια απόσταση 13/ών ομαλών χιλιόμετρων.

Η έδρα των Ασπραγγέλων και οποιαδήποτε άλλη με ανεπαρκείς υποδομές που θα απαιτεί τη μίσθωση κτιρίων, θέτει σε αμφισβήτηση την άποψη της Κυβέρνησης για ενίσχυση της οικονομίας, εξορθολογισμό της πολιτικής και του δημόσιου βίου, καθώς αυτή παγιδεύεται ερήμην στη μικροπολιτική της πεπατημένης.

Εκτιμάμε ότι, διεργασίες που έχουν επιδίωξη και στόχευση μια ασφαλή προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή, για πρόσκληση ελεγχόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος, συντελούνται ως διαδικασίες, πέριξ των υπηρεσιών ενός δήμου, με την προϋπόθεση όμως ότι ο δήμος εδρεύει επιτελικά στο κέντρο των ορίων ευθύνης του και στο περιβάλλον που θα αναπτυχθούν οι δραστηριότητες και μάλιστα όταν πρόκειται για το απέραντο Πάρκο και Μουσείο που λέγεται Ζαγόρι.

Η απόρριψη του Τσεπελόβου, είναι η συμβολική ταφόπλακα για το Ζαγόρι, που συνηγορεί στον αποχρωματισμό της φυσιογνωμίας ενός παγκόσμιου μνημείου λαϊκού πολιτισμού, στην απαξίωση του ιστορικού ρόλου και της συνεισφοράς του στη νεώτερη ιστορία. Παρακάμπτουμε συζητήσεις που επιχειρούν σύγκριση ανόμοιων λόγων και τονίζουμε ότι, οι αμερικάνικου τύπου διαδικασίες επιλογής έδρας από το εκλογικό σώμα των δημοτών θα ήταν «πιλάτια νίψη χειρών» κατώτερη των περιστάσεων.

Είμαστε σίγουροι/ρες ότι η διόρθωση της επιλογής και η τοποθέτηση της έδρας του Δήμου Ζαγορίου στο Τσεπέλοβο, θα αποτελέσει επιτυχές βήμα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και βήμα αποκατάστασης της ζαγορίσιας ιστορικής αλήθειας και προοπτικής. Η έδρα Ασπραγγέλων είναι ένα ξεκάθαρο τεχνοκρατικό διοικητικό στίγμα στο χάρτη του «Καλλικράτη», που θα μείνει απλά ως καλλικράτιο άγος, άλγος στη συλλογική συνείδηση και ξένο σώμα που θα χωλαίνει ως στίγμα την ιστορία και το μέλλον του γνήσιου Ζαγορίου.

Ο ορισμός του Τσεπελόβου ως έδρας του Δήμου Ζαγορίου, θα είναι αδιάψευστη μαρτυρία και αξιόπιστο παράδειγμα της εφαρμογής του σχεδίου Καλλικράτης με ό,τι σήμερα θεωρούμε «λειτουργία θεσμών και δημόσιο συμφέρον».

Δεν αξιώνουμε τίποτα, εκτός από αυτό που το αυτονόητο υπαγορεύει «Δήμος Ζαγορίου με έδρα το Τσεπέλοβο».


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
                                            http://zagoriou.blogspot.com  

Το παρόν ΥΠΟΜΝΗΜΑ δόθηκε στα ΜΜΕ για δημοσίευση.

Ακολουθούν (σελ. 3 – 4) οι φωτογραφίες των οικισμών Ασπραγγέλων και Τσεπελόβου και ενδεικτικός χάρτης των ορίων του Δήμου Ζαγορίου.