Προεκλογικό Υστερόγραφο στο Δήμο Ζαγορίου

Προεκλογικό Υστερόγραφο στο Δήμο Ζαγορίου


Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Παρακολουθούμε (παρακολουθούσαμε) καθημερινά τις προεκλογικές δραστηριότητες και δημόσιες εμφανίσεις / παρεμβάσεις των ανθυποψηφίων δημάρχων για το Δήμο Ζαγορίου, όπως αυτές δημοσιοποιούνται (δημοσιοποιούνταν) τόσο στα τοπικά έντυπα / ηλεκτρονικά ΜΜΕ με τα όποια αποσπάσματα δηλώσεων και συνοδευτικών σχολίων (ρεπορτάζ), όσο και στις “κατά μόνας” ή “κατ’ αντιπαράθεση” ραδιοτηλεοπτικές.

Γενικά οι επικοινωνιακές δραστηριότητες των ανθυποψήφιων αφορούν (αφορούσαν) βασικά σε τοποθετήσεις στα προσχηματικά ή μη πλαίσια τηλεμαχιών και συνεντεύξεων, με κύριο περιεχόμενο τις “προγραμματικές θέσεις” τους τις οποίες ανακοινώνουν (ανακοίνωναν)  συνήθως προφορικά με το να απαριθμούν μια σειρά “άξονες” κάποιου πλάνου το οποίο πρόκειται να υλοποιήσουν με την εκλογή των και τον απερχόμενο να αναλίσκεται το πλείστον απολογιστικά.

Μεταξύ αυτών των εμφανίσεων / παρεμβάσεων υπάρχουν και κάποιες οι οποίες “πλασάρονται” σε ”ειδικά” ρεπορτάζ αφιερωματικού τύπου  σχετικά με  τις εκδηλώσεις παρουσίασης των ψηφοδελτίων και με “τσιτάτη” την αναφορά σε κάποιο “πλάνο πενταετίας” (“Προγραμματικές Θέσεις”), του οποίου “πλάνου” ουδέν δείγμα περιέχεται (περιέχονταν) σε κανένα από τα εν λόγω ρεπορτάζ.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα τέτοια ρεπορτάζ, εντοπίσαμε κάποια τα οποία κατά τη γνώμη μας ή γίνονται (γίνονταν) ερήμην του/των υποψηφίου/ων ή κατά παραγγελία των ιδίων, καθώς διανθίζονται (διανθίζονταν) με ποικίλα εγκωμιαστικά ή επικριτικά σχόλια - κατά περίπτωση υποψηφίου - καθώς και με πλείστες αυθαίρετες εκτιμήσεις για την θέση την οποία κατέχουν (κατείχαν) οι ανθυποψήφιοι στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος στα πρόθυρα της “κάλπης”.

Θα αναρωτηθείτε βέβαια, ποιος ο λόγος ώστε να ασχολείται η “επί παντός επιστητού” Π.Δ.Ν.Π. με αυτά τα ρεπορτάζ, τα οποία στο κάτω – κάτω της “γραφής τους” δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα τα οποία δημιούργησε και κληροδότησε ο κιτρινισμός και ο λαϊκισμός μιας αναγνωστικά παρωχημένης δημοσιογραφικής εποχής και με όλα τα κατ’ επίφαση της ελευθεροτυπίας της, από πλευράς αλήθειας και δεοντολογίας;

Εν προκειμένω και η απάντηση αγαπητές/οί συντοπίτισσες/τες,  καθότι όλα τα παραπάνω τα σχολιάζουμε από τη θέση των διερωτώμενων και μη ενιστάμενων, καθώς διαπιστώνουμε ότι, σε μια σειρά δημοσιευμάτων με γραφή προφανώς φίλα προσκείμενη σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο, αφενός αυτή η “γραφή” επιβεβαιώνει τις θεωρήσεις μας σχετικά με τον υποστηρικτικό ρόλο των ΜΜΕ τα οποία αλλοιώνουν το τοπίο μέσα στο οποίο αναζητείται η “ζαγορίσια αλήθεια”, αφετέρου δε με το ύστατο αγαθό κίνητρό μας, αυτό της  ζαγορίσιας περηφάνιας.

Ναι, της περηφάνιας, καθώς δεν μας κολακεύει και δεν μας τιμά διόλου να “υποχειρίζονται” κατ’ αυτόν τον καθόλα διακριτικό” τρόπο τους υποψήφιους δημάρχους του Ζαγορίου, σαν να πρόκειται για κοινούς “αχυράνθρωπους”, τόσο από την πλευρά των ΜΜΕ, όσο και από την πλευρά των ίδιων των υποψηφίων μας, οι οποίοι προφανώς και ενδίδουν σαν να επιτρέπουν την επιχειρούμενη του είδους αυτού “προβολή” των, είτε με το θετικό είτε με το αρνητικό των προθέσεων των εν λόγω ρεπορτάζ και με το αυτοεκπληρούμενο των προφητειών τους.  

Όπως διαπιστώνετε και κατανοείτε, θεωρούμε ότι τίθεται επί της αρχής ηθικό ζήτημα, όχι για τα όσα γράφει ο συντάκτης - του οποίου την άποψη ουδείς είναι υποχρεωμένος να συμμεριστεί και η οποία άποψη ενδεχομένως να μην εμπεριέχει πρόθεση ως δημοσιογραφικό προκείμενο εν είδει ρουτίνας ή πόσο μάλλον να θέλει να την επιβάλει προκειμένου να διαμορφώσει το επιθυμητό προφίλ του υποψηφίου - αλλά για τα όσα αποδέχεται και καταδέχεται η φιλαυτία των “υποκειμένων”  τους.

Το κατά την Π.Δ.Ν.Π. ηθικό ζήτημα το οποίο προκύπτει και το οποίο επαναλαμβάνουμε δεν αφορά στο ίδιο το “δημοσίευμα” και στον συντάκτη του, αλλά μόνον στην ενδοτικότητα και στην ανοχή την οποία επιδεικνύουν (επέδειξαν) τα “υποκείμενα” των τέτοιων ρεπορτάζ (υποψήφιός μας στην περίπτωση) και μάλιστα μέσα στην κρίσιμη επικοινωνιακή περίσταση κατά την οποία “τρέχουν” (“έτρεχαν”) οι διαβουλεύσεις και οι σχεδιασμοί των ανθυποψήφιων για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων, ενώ οι ίδιοι σχολιάζονται (σχολιάζονταν) με σχεδόν άκομψο τρόπο και πολύ μακράν του «διαγωνίζεσθαι ευγενικά και επί ίσοις όροις».

Επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε ανοιχτά με αυτήν την επικοινωνιακή τακτική της προεκλογικής “καμπάνιας” αυτού του είδους, καθόσον θεωρούμε ότι, δεν είναι αυτό το επιθυμητό, το αρεστό ή αποδεκτό προφίλ του δημάρχου μας, εκείνου του δημάρχου ο οποίος δεν κινείται μέσα στα πλαίσια μιας ιστορικά καθορισμένης επικοινωνιακής κουλτούρας στο Ζαγόρι και σε ό,τι έχει σχέση ειδικά με την ιδιαίτερη ηθική πτυχή της “άμιλλας”.  

Δεν αποκλείουμε βέβαια την περίπτωση, ώστε όλα αυτά να διέλαθαν της προσοχής του  “υποκειμένου” (υποψηφίου) και μακάρι να ισχύει αυτό - καθώς έτσι θέλουμε να πιστεύουμε - ώστε να μας εγγυάται στο γεγονός ότι θα ζητούσε αμέσως την απόσυρση των τέτοιων “αναφορών” οι οποίες εκφέρουν απόψεις / κρίσεις «ώ φεύ» και δίκην δημοσκοπικών δεδομένων, με χωρίς προηγούμενη την διεξαγωγή έρευνας σχετικής με την προεκλογική μοναξιά την οποία βιώνει στο Ζαγόρι .

Όλα αυτά τα “τερτιποειδή καλλιγραφήματα” εμφανίζονται (εμφανίστηκαν) στο «κρύψου χούγιαξε» του “ανασφαλούς μηνός” Φεβρουαρίου 2014, κατά τον οποίο μήνα τα αντίπαλα δέη ήδη αποκτούν (αποκτούσαν) αυτοδιοικητική σάρκα και οστά, με ενδεικτικό παράδειγμα δημοσίευμα το οποίο  αναπτύσσεται συνοπτικά και υπό τον τίτλο «Μόνος χωρίς αντίπαλο στο Ζαγόρι ο Γαβριήλ Παπαναστασίου».

Για τους παραπάνω λόγους και με αυτονόητο τον δέοντα σεβασμό στο εν λόγω “δημοσίευμα” - ως κείμενο το οποίο ενδεχομένως καλώς λέγει - το οποίο ωστόσο το παρακάμπτουμε, καθώς θέλουμε να εστιάζουμε αποκλειστικά στο προεκλογικό χρόνο αναφοράς του και με δεδομένα τα “καθ' όν χρόνο” του, όταν ήδη:


Ο κ. Σπύρου («αποδείχτηκε φιάσκο») έχει (είχε) “τελειώσει” την φημούμενη συνεργασία με Σουκοβέλο και ανακοινώσει την κάθοδό του μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων - με τον κ. Σουκοβέλο ενήμερο της εκ προοιμίου δικαίωσης της προσφυγής του κ. Μπουτάρη.

Ο κ. Τσουμάνης («δεν... περπατά») να έχει δεσμευτεί της καθόδου του από τις 13 Δεκέμβριου έχοντας διερευνήσει σχεδόν κατά 50% την δυνατότητα συγκρότησης ψηφοδελτίου.

Ο κ. Δαλκαβούκης να έχει ήδη ανακοινώσει την κάθοδό του στις εκλογές από την 22η Δεκεμβρίου και για τον οποίο δεν υπάρχει νεώτερη αναφορά "προόδου".

Τελικά, εκ του αποτελέσματος (χτες) δεν ήταν τόσο μόνος και σε ό,τι αφορά τυχόν συμπεράσματα στα περεταίρω, ασφαλώς και θα είναι δικά σας.

Ως Πρωτοβουλία Διαλόγου Νέων Πολιτών δεν στοχεύουμε στο να “ζυγίζουμε” τους ανθυποψήφιους δημάρχους * του Ζαγορίου, παρά μόνον εκτιμούμε την γενική εικόνα της προεκλογικής συμπεριφοράς τους και αποθηκεύουμε τα “scripta manent” τους, δηλαδή, τις Προγραμματικές Θέσεις τους.

Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας

* και ενόψει Β΄ Γύρου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ