Χολιγουντοχώρια

Σάββατο 13 Απριλίου 2019


"Χολιγουντοχώρια"


                                        ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ

Βρισκόμαστε στη θέση την οποία και χαρακτηρίστε την όπως θέλετε, ώστε να πούμε ότι το Ζαγόρι δεν σκοπεύει να βλέπεται ως ενιαίο πακέτο στον τομέα της τουριστικής του μπίζνας, παρόλο και αν διαθέτει σχεδόν αντιπροσωπευτικό συνδικάτο τουρισμού.  

Μπιζνες-μαν και  μπίζνες-γούμαν, δεν εννοούν να το δουν ως ενιαίο πακέτο και προς συμφέρον της περιοχής γενικά.  
Υπάρχει, κατά την γνώμη τους η «αξιοθέατη» και η «μη αξιοθέατη» όψη του Ζαγορίου.
Καλώς
Υπάρχει, κατά τη γνώμη μας η γκλαμουρχλιδάτη και η γνήσια παραδοσιακή όψη του Ζαγορίου.
Άριστα

Πώς ξέρουμε εκτός της δική μας γνώμης και τη γνώμη τους;
Διανθίζεται κατά καιρούς και περιστάσεις στα σοσιαλμίντια....... με την πιο θλιβερή μόλις ! 

Απόδειξη μιας τόσο διχαστικής αντίληψης αποτελεί το παρασκήνιο εκμετάλλευσης της κινηματογραφικής περιρρέουσας και το στιλάκι με το οποίο έσπευσαν να διεκδικήσουν λάμψη, μπιζνες-μαν και μπίζνες-γούμαν.   
Το γεγονός όμως είχε εκ των πραγμάτων ως προσκήνιο το Τσεπέλοβο το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι και ασφαλώς δύσκολο να μετακομίσει αλλού το σκηνικό........  

Να τα βάλουμε με την παραγωγή που διάλεξε ως κύριο σταθμό-σκηνικό το Τσεπέλοβο ενώ συμπεριέλαβε στο σκηνικό της και μερικά ακόμα ασήμαντα Χολιγουντοχώρια (Σκαμνέλι, Καπέσοβο, Μονοδέντρι, Δίλοφο...........);
Να ζητήσουμε από την παραγωγή να χτυπήσει την κλακέτα επανάληψης των γυρισμάτων σε χωριά, εκτός των Χολιγουντοχωρίων;
΄Η να γυρίσουμε στον Καποδίστρια και ακόμα καλλίτερα πιο πίσω στις Κοινότητες και καθένας στο τζακούσι και στην ψησταριά του;
Θα το ήθελαν, αν ήταν δυνατόν.

Δυστυχώς όμως και παρά τα όσα μίντια και τις φαντασιώσεις, είναι πρακτικά αδύνατο να αλλάξει, τόσο ο αυτοδιοικητικός χάρτης την κορνίζα του, όσο και το φιλμ  το σκηνικό του.
Κανένα ρεπορτάζ δεν μπορεί να διασκευάσει τα δρώμενα στα Χολιγουντοχώρια, τα οποία διαθέτουν δεν διαθέτουν ένα τζακούσια.
Με λίγα λόγια φάντασμα  ο πρωταγωνιστής!
Βρίσκονταν συγχρόνως και στα Χουλογοντοχώρια και Γκλαμουροχώρια..............
Σηκώνονταν από το κρεβάτι του Χολ, την έπεφτε στο στο κρεβάτι Γκλαμ.........
Κανένα ρεπορτάζ δεν μπορεί να........ αδύνατον.
   Το ίδιο αδύνατον είναι να αποτελέσει συμπαγή συλλογικότητα και ο κόσμος ο οποίος δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην τουριστική μπίζνα, με τον λοιπό επιχειρηματικό κόσμο, δηλαδή με την πλειονότητα των επιχειρηματιών παραδοσιακών καταλυμάτων οι οποίοι επιβιώνουν μεταξύ τουρισμού, κτηνοτροφίας και άλλων επιτηδευμάτων συναφών του αγροοικοτουρισμού.
Οι πραγματικοί εργάτες του ..........

Να περνάτε όλοι καλά, εντός και εκτός Χολιγουντοχωρίων, αλλά μην αγνοείται και μην παραβλέπετε ότι, χρόνος και χώρος συνεργάζονται αθόρυβα για το κοινό και συμφέρον ολόκληρου του Ζαγορίου.

Ευτυχές και παρήγορο το γεγονός ότι η γνήσια παραδοσιακή όψη του Ζαγορίου και με ό,τι αυτή συνεπάγεται, φαίνεται να πείθει, να ελκύει, να κερδίζει τελικά κόσμο και να ανακάμπτει σταδιακά αξιοποιώντας ευκαιρίες τις οποίες προσφέρει ο ίδιος ο τόπος.  

Αυτό γίνεται με τις δραστηριότητες τις οποίες φιλοξενεί στο φυσικό του σκηνικό η ενιαιότητα αυτή που λέγεται Ζαγόρι και τις οποίες δραστηριότητες υποστηρίζουν ευγενικά οι τοπικοί επιχειρηματίες, ενώ τις επικουρούν εθελοντικά όπου απαιτείται οι πολιτιστικοί σύλλογοι.
Δεν είναι όλα φράγκα.
Υπάρχει και ο άνθρωπος.

Η ενιαιότητα αυτή που λέγεται Ζαγόρι................... 
Είναι ίσως το μόνο κομμάτι στην τουριστική πίτα του Ζαγορίου, το Αθλητικό, το οποίο είναι καθαρά προϊόν συνεργασίας, όχι επειδή σε αυτό το κομμάτι η συλλογικότητα λειτουργεί αυτόματα και αυτόρρυθμα, αλλά επειδή το μανατζάρουν οι διοργανωτές σε ό,τι αφορά τις ανάγκες τους απέναντι στις παρεχόμενες υπηρεσίες. 
Μια αμοιβαιότητα στη σχέση: προσφοράς-ζήτησης-συνδημιουργίας-συνεπωφέλειας.
Μαθαίνουμε σιγά σιγά.................
  
Το Ζαγόρι εξασφαλίζει ως φυσικό – ανθρωπογενές περιβάλλον και υποστηρίζει επαρκώς ως ενιαίο τοουριστικό «κατάλυμα» με ή χωρίς πισίνες, τις παρακάτω μορφές τουρισμού και χωρίς ιδιαίτερες καμπάνιες προβολής-προσέλκυσης:
1  Αρχιτεκτονικός – Αρχαιολογικός τουρισμός
2  Πολιτιστικός - Θρησκευτικός τουρισμός
3 Οικοτουρισμός - Ορειβατικός τουρισμός
4  Αθλητικός –  Κινηματογραφικός

Απουσιάζει μια μορφή η οποία μπορεί να ευεργετήσει και να ευεργετηθεί, εφόσον υπάρξουν εκείνοι οι κατάλληλοι οι οποίοι θα προτείνουν - εκπονήσουν κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης και της δια βίου σε αντίστοιχα περιβάλλοντα, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν στόμα για να μιλήσουν:
5 Εκπαιδευτικός τουρισμός

Ένας τομέας τον οποίο θα μπορούσε να τον υποστηρίζει βασικά το Τσεπέλοβο στα σπάνια κτίρια για την ελληνική σχολική στέγη τα οποία διαθέτει, αλλά και τα υπόλοιπα χωριά τα οποία θα εμπίπτουν στις δράσεις και όχι στην στενότητα του χώρου και στενής δημοσιοϋπαλληλικής αντίληψης για δράσεις περιβαλλοντικές σε ένα πάρκο χωρίς ιδέα πάρκου.
Βέβαια πριν αυτά καταρρεύσουν από την αχρηστία, ανθυποψήφιοι Δήμαρχοι 2019……… τα κτίρια στο Τσεπέλοβο. Επισκεφτήκαμε το χωριό με τα γυρίσματα και οι στέγες του Γυμνασίου-Λυκείου άρχισαν να ξεσκεπάζονται.
...........................................................................................................................................
Πριν φωτογραφηθούμε εδώ στα Χολιγουντοχώρια, για να μας μοντάρει ο μίντιας στα Γκλαμουροχώρια…….. να πούμε και του στραβού το δίκιο:
Αν  εξαιρέσουμε τον γενικό τουρισμό ο οποίος πάει και έρχεται στην τυπική σεζόν των 9/μερων και 3/μερων, σε ό,τι αφορά το επίπεδο προβολής του τόπου μας στην υφήλιο σημαντικός πρέσβης για την ώρα είναι το “Zagori Mountain Running ” και από τούδε τα Χολιγουντοχώρια

Ατομικότητα ή συλλογικότητα, μπιζνες-μαν και μπίζνες-γούμαν;    
Κάντε μια κουβεντούλα στο συνδικάτο σας ................... για τον Αθλητικό και Κινηματογραφικό τουρισμό.......................

Ο τουρισμός θα ανεβεί με συλλογικές προτάσεις και συνολική προβολή του Ζαγορίου, όχι με μυθεύματα και κινηματο..... γραφικότητες 

Μπιζνες-μαν και μπίζνες-γούμαν
Σεβασμός στο Ζαγόρι και στον κόσμο του που το σηκώνει στις πλάτες του 



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ