Φεστιβάλ Θεάτρου «Μαρίκα Κοτοπούλη» ;

«Φεστιβάλ Θεάτρου «Μαρίκα Κοτοπούλη» ;


Για να μην είναι η Μαρίκα Κοτοπούλη από τα Άγραφα του Ζαγορίου
Ιούνιος 2019
Επιμέλεια: Μαίρη, Δημήτρης
C: ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
Διαβάστε τη συζήτηση του θέματος... ΕΔΩ 



Kαλά διαβάσατε «Φεστιβάλ Θεάτρου «Μαρίκα Κοτοπούλη», αλλά δεν υφίσταται ως θεσμός, Αγώνες ή Φεστιβάλ, γιατί ποτέ κανένας δεν τους δημιούργησε. Ο τίτλος της παρούσας ανάρτησης είναι εναυσματικός μιας πρώτης σκέψης στα όρια του εφικτού και του ανέφικτου, ώστε να αρχίσουμε να συζητάμε το εφικτό, αλλά και προτατικός της δημιουργίας τους, της θέσπισή τους αγαπητοί συνδημότες μας και εκλεκτοί συγχωριανοί της αείμνηστης Μαρίκας Κοτοπούλη 
Είναι μια ανοιχτή πρόταση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο  Δήμου Ζαγορίου και την ευρύτερη ζαγορίσια κοινωνία, τον κάτοικο, τον φίλο ή τον ευκαιριακό επισκέπτη, κάθε μόρφωσης και επιτηδεύματος. Μια πρόταση συζητήσιμη, διερευνήσιμη και πολιτιστικό στοίχημα για τον Δήμο, σε ό,τι θα αφορά τον σχεδιασμό και την πλαισίωση της διοργάνωσης.
Μια πρόταση λίαν αποδεκτή και υλοποιήσιμη εφόσον κριθεί πρόσφορη και επωφελής, αλλά και απορριπτέα συνάμα, εφόσον βέβαια συνοδευτεί από τις δέουσες αιτιολογήσεις.  Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επωνυμία του θεσμού, αν θα είναι Θεατρικοί Αγώνες ή Φεστιβάλ Θεάτρου, ξέρουμε όμως ότι:
Θα είναι αφιερωμένοι/νο στην  «Μαρίκα Κοτοπούλη»
Θα τελούνται ετησίως και κύρια στο Τσεπέλοβο για ευνόητους λόγους, αλλά  και με διακτίνωση παράλληλων δράσεων ανά δημοτική περιφέρεια ή σε χωριά που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές. Επίσης είμαστε σίγουροι ότι από κάποια διοργάνωση και μετά, θα λέγονται  Διεθνείς ή Διεθνές (Αγώνες ή Φεστιβάλ). Δεν ξέρουμε  όμως, ποια θα είναι η τύχη της πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο και να σημειώσουμε εδώ προκαταβολικά ότι, δεν θέλουμε να το πανικοβάλουμε, πόσο δε να το πιέσουμε.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Είναι θέμα σχεδιασμού - αναζήτησης παραδειγμάτων στον Κόσμο..........
Θίασοι ερασιτεχνικοί - φοιτητικοί, έργα ολιγόπρακτα, εναλλακτικά – τυπικά σκηνικά, ανάλογες παραστάσεις, κριτές, ταλέντα, διακρίσεις, κ.λ.π., και κίνητρα συμμετοχής, σε επίπεδο υποτροφιών στα πρότυπα του ΙΚΥ το όλο κόστος. Το κόστος ελάχιστο, απέναντι στο μακροπρόθεσμο κέρδος στον τομέα της πολιτιστικής φήμης και της ανάπτυξης του τόπου, του  οικονομικού κέρδους με τις επιπλέον εμβόλιμες μέρες δουλειάς για τις επιχειρήσεις παροχής τουριστικών υπηρεσιών.
Ποιοί θα είναι οι θεατές; Θεατές, οι ίδιοι οι διαγωνιζόμενοι, οι θεατρόφιλοι επισκέπτες και η τοπική κοινωνία.
Και όμως λέμε για την μέχρι τούδε "ασήμαντη" Κοτοπούλη και ανύπαρκτη στα πολιτιστικά μας δρώμενα, για τη θέσπιση θεσμού «Θεατρικοί Αγώνες» ή «Φεστιβάλ Θεάτρου»… «Μαρίκα Κοτοπούλη», αν και η ονοματοδοσία δεν είναι το μείζον ζήτημα.
Ακούγεται βέβαια παράξενο και εντελώς σκόρπιο, για να το μαζέψει κανείς να το κάνει οργανισμό, οντότητα, φορέα, πολιτιστικό θεσμό. Φαίνεται δύσκολο εξ αντικειμένου και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πρώτης «δημοτικής» ματιάς.
Έτσι φαίνεται, αν δεν το αναγνωρίζει ο νους ως επεξεργάσιμο ερέθισμα. Έτσι ακούγεται όταν δεν καταφέρνουμε να διεξάγουμε ούτε ένα Μουντιαλίτο της προκοπής που να μην υπαινίσσεται την κακοήθεια και ενίοτε τη λεκτική βία και την επιθετικότητα, πόσο μάλλον να παραδεχτούμε την υιοθέτηση της απονομής του βραβείου ήθους κ. πρώην αντιδήμαρχε.
Κατάλληλοι άνθρωποι χρειάζονται μόνο και υποστηριχτές με γνώσεις για την υλοποίηση της πρότασης. Έτσι έλεγαν κάποτε οι τοπικές/δημοτικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες για τα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πρότειναν οι κατά τόπους «γραφικοί», στη Λευκάδα και αλλού. Το ίδιο στα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους κάποτε, στη Δράμα. Μα πώς θα τα οργανώνουμε; Ποιοί θα έρχονται, έλεγαν εκεί... Σήμερα τα φεστιβάλ, Λευκάδας, Ρόδου είναι καθιερωμένς φιέστες διεθνούς ενδιαφέροντος και βρίθουν συμμετοχών. 

Εδώ και τώρα, να επενδύσουμε στο έδαφος του πολιτισμικού μας ορίζοντα και όχι στο υπέδαφος του ενεργειακού μας ορίζοντα ή τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού που κάποιες από αυτές φαίνεται να μονοτονούν αφάνταστα, αναζητώντας μάταια ουσιαστικότερο περιεχόμενο με δρώντες και δρώμενα.

Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο

Η Πρωτοβουλία Διαλόγου Νέων Πολιτών προτείνει στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ζαγορίου, δια του Δημάρχου κ. Σουκουβέλου, την αποδοχή και επεξεργασία της σκέψης-ιδέας για τη θέσπιση των  Θεατρικών Αγώνων ή Φεστιβάλ Θεάτρου «Μαρίκα Κοτοπούλη».  
Δέον να τελούνται/είται κατά τη θερινή περίοδο (πριν ή μετά το ZMR) στο Ζαγόρι και με κύρια αναφορά στο χωριό της Μαρίκας.  Προσφορότερες των διαθέσιμων υποδομών κρίνονται, το κλειστό Γυμναστήριο Λυκείου Τσεπελόβου, εναλλακτικά στο αίθριο της Εστίας Τσεπελόβου και οπωσδήποτε το ανοιχτό  «Θέατρο Άγγελος Κίτσος» στο Μονοδέντρι.
Τα υπόλοιπα είναι απλά διαδικαστικά – οργανωτικά και αφορούν στον Τομέα Πολιτισμού (Αντιδημάρχου και συνεργατών) σε ότι αφορά την αναζήτηση Παραδειγμάτων και ανάλογης εμπειρίας/τεχνογνωσίας για τη στελέχωση, οργάνωση – πλαισίωση  της διοργάνωσης. Συζητήστε το, ψάξτε το!  Θα βρεθεί η φόρμουλα, ο ανάδοχος φορέας μέσα στα δημοτικά πλαίσια και οι «υπόχρεοι» χορηγοί γύρω από το όνομα Ζαγόρι που «πουλάει» διεθνώς. 
Δικαιολογημένα βέβαια να μην ξέρουμε το πώς, αλλά υπάρχουν όλοι εκείνοι που το ξέρουν και θα γνωμοδοτήσουν. Καμία αμφιβολία ότι θα γίνει θεσμός, διεθνής.  Ρωτώντας πας στην Πόλη, όπως και ο Κοτοπούλης.

«Μην λησμονείτε μιαν πατριώτισσάν σας, η οποία δεν θα πάψει να σας αγαπά»……….
Επίσης και ανεξάρτητα από την πρόταση (Φεστιβάλ), να εξασφαλισθεί από κατάλληλο δημοτικό κονδύλιο - πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή άλλο "παντός καιρού" για την ανάκτηση, τη σωτηρία και ανακατασκευή του σπιτιού της Μαρίκας στο Τσεπέλοβο.
Σκοπός η μετατροπή του σε τυπικό Μουσείο με εκθέματα που θα παραχωρηθούν από ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές των Αθηνών (βλ., Μουσείο "Μαρίκα Κοτοπούλη" του Δήμου Ζωγράφου και αλλού), και άλλα που θα επινοηθούν προκειμένου να συνθέσουν μια σπουδαία ενότητα σχετική με την θεατρική οικογένεια Κοτοπούλη.
Περιττό να αναφέρουμε ότι η πρότασή μας έρχεται δεύτερη, με πρώτη   αυτή του Γιάννη Ν. Νικολαΐδη.  Βλέπετε σχετικά, πότε και τι πρότεινε Γιάννης Ν. Νικολαΐδης στην Ηπειρωτική Εστία το έτος 1956 και ο Δημήτρης Μυράτ το ίδιο έτος, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά θάνατον Μαρίκας.

Δεν θα σας την κοινοποιήσουμε, γιατί είμαστε απολύτως σίγουροι για τις επισκέψεις σας στο ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Καλή Επιτυχία


Υγ Αν τίποτε από αυτά δεν είναι εφικτό, γράψτε τουλάχιστον στο site του Δήμου και στη θέση στις Κοινότητες: Τσεπέλοβο ή όπου αλλού θέλετε, κατιτί για την Κοτοπούλη. Για να ακούγεται και κάπως πιο επίσημο από το δημοτικό στόμα το πιασάρικο όνομα της Μαρίκας Κοτοπούλη… 
Επίσης, τα site τουριστικών επιχειρήσεων στο Ζαγόρι, να αποκαταστήσουν την αναφορά γέννησης της Κοτοπούλη στο Τσεπέλοβο με το ορθόν στην Αθήνα. Δηλαδή τη διάκριση της λέξης «καταγωγή» από τη λέξη «γενέτειρα».  
Η άγνοια ιστορίας και ο ακραίος τοπικισμός βλάπτουν ανεπανόρθωτα τον λαϊκό μας πολιτισμό και την αξιοπιστία μας. 


Π.χ.,
«Το Τσεπέλοβο … Εδώ γεννήθηκαν ο Φιλικός Κωνσταντίνος Ράδος, ο ποιητής Ιωάννης Βηλαράς και η Μαρίκα Κοτοπούλη.»
«Στο Τσεπέλοβο έχει γεννηθεί η σπουδαία ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη, ενώ εδώ βρίσκεται και ο τάφος του ποιητή Ιωάννη Βηλαρά καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ρογκοβού.»
«Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, το εντυπωσιακό παραδοσιακό χωριό, τόπος γένησης του ποιητή Ιωάννη Βηλαρά και της Μαρίκα Κοτοπούλη!»
«… η γενέτειρα της Μαρίκας Κοτοπούλη, ο τόπος που αναπαύεται ο  ποιητής Ιωάννης Βηλαράς  φιλοξενεί το πολυπληθές συνεργείο …".
«…είναι γενέτειρα … καθώς και της θεατροικογένειας Δημητρίου και Μαρίκας Κοτοπούλη.»