Τα όμορφα γεφύρια όμορφα σωριάζονται …

Προς τα γιαννιώτικα ΜΜΕ

Γεφύρια  Ζαγορίου: ένα παράδειγμα λαϊκής κληρονομιάς χωρίς πράξη αποδοχής
«Τα όμορφα γεφύρια όμορφα σωριάζονται …» 
Στον ιστότοπο ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
Link: https://zagori-up.blogspot.com/2019/06/blog-post_7.html
Λόγοι αποστολής: γνωστοποίηση – ευαισθητοποίηση και όποιος ακούσει

Με εκτίμηση

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Τα όμορφα γεφύρια όμορφα σωριάζονται   

Ο Δημήτρης της Π.Δ.Ν.Π.,
Για το ΖΑΓΟΡΟΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
Ζαγόρι, Παρασκευή 7 Απριλίου 2019

Τα όμορφα γεφύρια όμορφα σωριάζονται … αν ο Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς στο σενάριο και στο σκηνικό της ταινίας του είχε θέμα τη διαρκή γεφυροκτονία στο απροστάτευτο περιβάλλον του Ζαγορίου, αντί της γενοκτονίας στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας και της δοκιμαζόμενης φιλίας ενός χριστιανού και ενός μουσουλμάνου.
Δυο φίλων που δεν επιθυμούσαν τη διάζευξη  των πολιτισμικών τους τοπίων.
Στο σενάριο και στο σκηνικό της γεφυροκτονίας του Ζαγορίου, που μοιάζει να προβάλλεται πια σαν βουβή ταινία, ο Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς θα είχε θέμα τον αθόρυβο πόλεμο της φθοράς και της αδιαφορίας κατά των αριστουργηματικών τεχνημάτων της λαϊκής γεφυροποιίας και της δοκιμαζόμενη φιλίας των δυο βάθρων στις όχθες τους. 
Δυο όχθων που δεν επιθυμούν τη διάζευξη των φυσικών τους τοπίων.

Σε ένα τέτοιο σενάριο διαγράφεται το άμεσο μέλλον και του γεφυριού του Κόκκορη ή Νούτσου, αλλά και του Λαζαρίδη, που φαινομενικά είναι από τα πιο κραταιά μονότοξα γεφύρια επί του δημόσιου δρόμου στην κοίτη του μικρού Βίκου.
Στη διαχρονία έχουν καταρρεύσει δεκάδες γεφύρια για λόγους που γνωρίζουμε ή που ερμηνεύουμε και διερευνούμε από ιστορικού ενδιαφέροντος περισσότερο και λιγότερο από τεχνογνωσίας σχετικής με την μηχανική της εποχής τους ή μέριμνας σχετικής με τη διάσωση και με τα ανάλογα αίτια που αποδίδουμε κάθε φορά σε μια τέτοια περίπτωση… ευθύνης.
Το ερώτημα είναι αν το γεφύρι του Κόκκορη, έχει πιθανότητες να πέσει όπως έπεσαν τα 60 περίπου από τα 120 εικαζόμενα γεφύρια στο Ζαγόρι, για διαφορετικούς βέβαια λόγους στο απώτερο παρελθόν, όπως και πλήθος άλλων στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο;
Η απάντηση είναι ότι ασφαλώς και μπορεί να πέσει, από τον διαρκή σεισμό της αδιαφορίας και των βανδαλισμών που υπόκεινται, παρά από τον πιο ισχυρό εγκέλαδο.
Η φυσική φθορά που επιδεινώνεται με την έλλειψη ενδιαφέροντος, με την κακή προσέγγιση και παρέμβαση που λέγεται βανδαλισμός, αλλά και μιας άλλης μορφής βανδαλισμού που είναι τα άστοχα μερεμετίσματα από άσχετους ανάδοχους και τεχνίτες.
Ο αρμόδιος, ο επισκέπτης, ο μερεμετζής, ο λιροθήρας και ο χρόνος.
Οι πέντε αθόρυβοι, ανεξέλεγκτοι και αθέατοι καταστροφείς των γεφυριών. 
Ούτε λόγος, ότι οι αλλοιώσεις στα γεωμετρικά και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του «Κόκκορη ή Νούτσου» είναι εμφανείς ακόμη και στον μη ειδικό οφθαλμό.   
Οι αποκολλήσεις, οι αποκλίσεις, τα ρήγματα και οι «περικοκλάδες», είναι τα πρώτα συμπτώματα… ενός όμορφου γεφυριού για να σωριαστεί  όμορφα.

Κατά τη γνώμη μας, το συγκεκριμένο γεφύρι που είναι ίσως το μόνο σε μαζική επισκεψιμότητα λόγω άμεσης και εύκολης πρόσβασης από την άσφαλτο, μπορεί να πέσει για δύο πιθανούς λόγους:
- ή γιατί οι κ.κ., Νούτσος και Κόκκορης δεν βρίσκονται πια στη ζωή προκειμένου να το επισκευάσουν ως χορηγοί… για το Ζαγόρι
- ή γιατί το παράδειγμά τους ως παρακαταθήκη έχει στερέψει υλικά και ηθικά στον σημερινό προύχοντα άνθρωπο… π.χ., από το ΖΑΓΟΡΙ... για το Ζαγόρι 
Αντίστοιχα, οι δυο προτεινόμενες λύσεις που θεωρούνται στις πολιτισμικές μέρες μας ως οι πλέον εφικτές:
- ή να ανακαλέσουμε στη ζωή τους κ.κ., Νούτσο και Κόκκορη προκειμένου να το επισκευάσουν ως χορηγοί… για το Ζαγόρι
- ή  το παράδειγμά τους ως παρακαταθήκη, να αναβλύσει υλικά και ηθικά στον σημερινό προύχοντα άνθρωπο… π.χ., από το ΖΑΓΟΡΙ... για το Ζαγόρι

   Ξέρετε κάποιες άλλες λύσεις ;