Χιονόπτωση στις μοναδικές κολυμπήθρες στο Πάπιγκο!

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020
ΒΙΝΤΕΟ- Χιονόπτωση στις μοναδικές κολυμπήθρες στο Πάπιγκο!

Ξεχωριστή ομορφιά απέκτησαν οι Κολυμπήθρες στο ρέμα Ρογκοβού στο Πάπιγκο. Η ελαφριά χιονόπτωση της Τετάρτης δημιούργησε πολύ όμορφες εικόνες που αξίζει να δει κάποιος από κοντά. Η πρόσβαση στο ...σημείο είναι πλέον εφικτή με ασφάλεια για όλα τα οχήματα καθώς τα μηχανήματα των Υπηρεσιών απομάκρυναν το χιόνι από το δρόμο που οδηγεί στην περιοχή.
Το βίντεο μας έστειλε ο  Στέλιος Ψαρράς, Επόπτης-Φύλακας Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Πηγή: epirusgateΕΔΩ

…και της Δρακόλιμνης λέμε εμείς, αν αυτή είναι σχετική... με το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και η εποπτεία - φύλαξή της ενδιαφέρει... στον Φορέα Διαχείρισης ΕΠΒΠ ή στον Θεό; 

Τι απαγορεύεται εντός των Καταφυγίων Άγριας Ζωής (ΚΑΖ)
[νόμος 4315/2014 α. 59 (τροπ.) ν. 1650/1986 α. 19]
Απαγορεύεται:
η θήρα γενικά,
η σύλληψη της άγριας πανίδας,
η συλλογή της άγριας χλωρίδας,
η καταστροφή της φυσικής βλάστησης με κάθε τρόπο,
η καταστροφή των φυτοφρακτών,
η αμμοληψία,
η επιχωμάτωση και η αποξήρανση ελωδών εκτάσεων,
η διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων,
η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων,
η υπαγωγή έκτασης του καταφυγίου σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Πηγή Φωτο: typos-i.gr

Ανεπιτήρητα βοοειδή ευρωπαίων κτηνοτρόφων σε περιοχή του ΒΔ Ζαγορίου… πίνουν νερό καταπατώντας και εξαφανίζοντας μια ανέγγιχτη ως τώρα αρχαία χλωρίδα που ευδοκιμεί από την εποχή των παγετώνων στον λιμναίο οικότοπο και από τη καθαρότητά του εξαρτάται ο αλπικός τρίτωνας. 
«Η υπερβολική βόσκηση κατά τη θερινή περίοδο συνδέεται µε µείωση του πλούτου των ειδών. (Dunford, 2002). Η κτηνοτροφική δραστηριότητα με τα βοοειδή που παρατηρείται στη Δρακόλιμνη επηρεάζει τη βιοποικιλότητά της. Τα βοοειδή δεν είναι αιγοπρόβατα.  Η Δρακόλιμνη δεν είναι Δέλτα Έβρου.»
Μπορούν να αφανίσουν χρόνο με το χρόνο τον τρίτωνα (Ph νερού) και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Εκδ. 2009).