Οι... αδέσποτες αγελάδες του Τσεπελόβου!

Οι... αδέσποτες αγελάδες του Τσεπελόβου!
EPIRUSPOST.GR 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Γοητευμένος από το Τσεπέλοβο αλλά απογοητευμένος από εικόνες που αντίκρισε στην είσοδο χωριού…

Αναγνώστης μας που επισκέφθηκε το χωριό κατέγραψε τις… αδέσποτες αγελάδες να κυκλοφορούν στο χωριό και καταθέτει τον προβληματισμό του για την κατάσταση.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον ίδιο όπως και η επιστολή που ακολουθεί:

«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εικόνα που αντικρίζετε όταν εισέρχεστε στον όμορφο τουριστικό οικισμό στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου .

Είναι η εικόνα που αντικρίζετε στη φωτογραφία. Ένας απέραντος αγελαδόσταβλος όπου τα αδέσποτα ζώα έχουν βρωμίσει τον οικισμό εμποδίζοντας την κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών.

Το Τσεπέλοβο  ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός με πάνω από 20 τουριστικές επιχειρήσεις ξενοδοχεία, ταβέρνες, είδη λαϊκής τέχνης, μπαρ, καφενεία αλήθεια πώς αποδέχεται να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα στους επισκέπτες;

Η Ζαγορίσια αρχοντιά και η πάστρα που καταχωνιάστηκε;

Πώς δέχονται  οι επαγγελματίες του τουρισμού να υποβαθμίζεται έτσι η εικόνα του χωριού τους και κατά συνέπεια η επισκεψιμότητα και η φήμη του.

Αν υπάρχει ένας ανεύθυνος και ασυνείδητος αγελαδοτρόφος που δημιουργεί αυτή την εικόνα  όλοι οι άλλοι οι υπεύθυνοι, οι επαγγελματίες τουρισμού η τοπική εξουσία του χωριού η αστυνομία ο δήμαρχος Ζαγορίου πως την ανέχονται αυτή την κατάσταση που είναι χρόνια όπως μου είπαν στην ταβέρνα που κάθισα;»


______________________________________________________________________________
Με αφορμή το άρθρο που αναδημοσιεύσαμε καταθέτουμε πρόσφατη εμπειρία μας 

Τα περασμένα Χριστούγεννα επισκέφτηκα (η γράφουσα) το σχεδόν φθινοπωρινό Τσεπέλοβο με φίλους και φίλες όπου μείναμε για τρεις μέρες σε ξενοδοχείο του χωριού. 
Οι αγελάδες πανταχού παρούσες, αλλά τα σκυλιά «όλα τα λεφτά». Μια αγέλη (4-5) στο χώρο στάθμευσης στην είσοδο του χωριού προς Λύκειο. Άλλη στο πλατανάκι απέναντι από το μεγαλύτερο ίσως ξενοδοχείο του χωριού. Άλλη στο δρομάκι προς την κεντρική πλατεία και στην πλατεία.
Τα αδέσποτα των αδέσποτων!
Το δεύτερο μεσημέρι καθίσαμε σε αυλή ξενοδοχείου για τσιπουράκι. Το αεράκι έφερνε όλη τη σκυλότριχα στα πιάτα μας. Ένας σκύλος πέρασε και σήμανε τα όρια της κυριαρχίας του σε έναν στύλο δίπλα στην καρέκλα μου.
Σε έναν περίπατο στο γήπεδο μια τριάδα έκανε διαλογή πλαστικών (τραπεζομάντιλα – σακούλες) στους κάδους. Ένα από αυτά μας έδειξε τα δόντια του και όπου φύγει φύγει… από το Τσεπέλοβο.
Γράφω αυτά τα αρνητικά κατά τη γνώμη που βίωσα, αν εξαιρέσει κανείς τις υπέροχες συνθήκες και υπηρεσίες που απολαύσαμε στο ξενοδοχείο (έξω) που μείναμε και το πανέμορφο Τσεπέλοβο που δεν ξέρει πόσο αυτό-υποβαθμίζεται με την εικόνα που παρουσιάζει.   
Αν νομίζετε ότι υπερβάλουμε, ευχαρίστως να κάνουμε μια ακόμα επιτόπια βόλτα και με διανυκτέρευση. 
Συγνώμη, αλλά 

Νόπη   

 ______________________________________________________________________________
Tι είδε ο Αμερικανός στο... Ζαγόρι

Μπορεί το Τσεπέλοβο και κάποιοι προορισμοί της περιοχής μας να αποτελούν το σκηνικό για κάποιες σκηνές μιας νέας ταινίας του Χόλλυγουντ,  ωστόσο πολλά πράγματα έχουν μείνει εκεί ίδια στο πέρασμα του χρόνου. Και δεν μιλάμε για τις καλώς εννοούμενες παραδόσεις  αλλά για παρωχημένες νοοτροπίες που ζουν και βασιλεύουν.

Δρόμοι που καθόλου δεν θυμίζουν τουριστική περιοχή την οποία επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, αυτοκίνητα εγκαταλειμμένα να  στολίζουν τις εισόδους και τους κεντρικούς δρόμους χωριών, αγελάδες ανεξέλεγκτες να κυκλοφορούν στις εθνικές οδούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των οδηγών, καρβουνιές από φωτιές να ανάβουν ανεξέλεγκτα παντού και να μένουν εκεί μέχρις ότου διασκορπιστούν από τους ανέμους ή τη βροχή.

Το όλο σκηνικό σε κάποιες περιπτώσεις  θυμίζει πιο πολύ χώρα του τρίτου κόσμου παρά ευρωπαϊκή περιοχή. Ευτυχώς, η φύση φρόντισε να δώσει αυτό που μέχρι και οι Αμερικάνοι θεώρησαν μοναδικό. Όμως και εκεί τα πράγματα δεν είναι πια και τόσο καλά αφού κάθε πλαγιά είναι και μια μικρή χωματερή κατά την προαιώνια συνήθεια ενώ αυτό που λέμε προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται περισσότερο στα χαρτιά παρά επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Από τα λίγα που είδε λοιπόν ο Αμερικανός στο Ζαγόρι… ΕΔΩ