Προς ΥΠΠΟΑ, Περιφέρεια Ηπείρου & Δήμο Ζαγορίου

Προς

ΥΠΠΟΑ
Περιφέρεια Ηπείρου
Δήμο Ζαγορίου

ΘΕΜΑ 3: «Υποψηφιότητα του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο»

Το ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΥΡΙΟΥ θεωρεί ότι το πολιτιστικό τοπίο του Ζαγορίου είναι μια οντότητα που εμπεριέχει, διεργάζεται, μορφώνει και αναδεικνύει υποδειγματικά τη σχέση διάδρασης «φύση και πολιτισμός». Είναι ένα εξόχως ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό περιβάλλον που οφείλει τη δημιουργία του στις κοινωνικές δομές που συνέβαλαν διαχρονικά στην ανάπτυξή του και στο φυσικό του περιβάλλον που υπέδειξε τα υλικά της δημιουργίας του.
Για υπάρξει ζωή και συνέχεια στο Ζαγόρι αυτό είναι μια υπόσχεση και συνθήκη που μπορεί να τηρήσει και προάγει αποκλειστικά ένας παραγωγικός τριτογενής τομέας που αφορά κύρια στον Τουρισμό, ένας πρότυπος δευτερογενής τομέας που θα αφορά στο μικροεπίπεδο της Οικοτεχνίας και ο πρωτογενής που αφορά στην Κτηνοτροφία με την ανέκαθεν για τον τόπο εκτροφή αιγοπροβάτων, αλλά και βοοειδών ελευθέρας βοσκής.
Αυτοί οι τρεις τομείς αποτελούν έναν τομέα, που είναι προφανώς το παροντικό και επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης, τον Αγροτουρισμό που δραστηριοποιείται άνευ όρων και υποσχέσεων μέσα σε ένα Πολιτιστικό Τοπίο και Γεωπάρκο που λέγεται Ζαγόρι.
Ο πρωτογενής τομέας όμως φαίνεται να είναι εκείνος που έχει περισσότερη ανάγκη υποστήριξης ως προς τη διατήρηση του ζωικού του κεφαλαίου που τον συνιστά, αλλά και της εναρμόνισής του σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του και τη σχέση του με την κανονονικότητα που υπαγορεύουν ρητά τόσο το φυσικό περιβάλλον, όσο και το ανθρωπογενές του.
Πιο συγκεκριμένα να βρεί την κανονική του θέση και τα όρια δραστηριοποίησής του μέσα στο τόσο ευαίσθητο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο που είναι και θεωρείται αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας, σύμφωνα με τα κριτήρια της Unesco.
Τουτέστιν, ο ένας τομέας παραγωγής ο Τουρισμός, δεν θα πρέπει να αποκλείει τον άλλον τομέα τον Κτηνοτροφικό, ούτε ο ένας να υπάρχει σε βάρος του άλλου στο αρχέγονο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και από τούδε Πολιτιστικό Τοπίο Unnesco, αλλά να συνυπάρχουν παραγωγικά και συνεπικουρούμενοι στη βάση της αρχή της αμοιβαιότητας και της κανονικότητας των θεσμών και των σύγχρονων μέσων και μεθόδων παραγωγής    
Κάθε προηγούμενη αταξία και άνευ όρων παρουσία και δραστηριοποίηση μέσα στο ήδη υποβαθμισμένο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο θα είναι ανατρεπτικό κώλυμα για την ένταξη του τοπίου στην Unesco και κακό προηγούμενο για το Ζαγόρι. Ο Κτηνοτροφικός μας τομέας από το να χύνει το γάλα του σε μια γακτοβιομηχανία που ούτε και πολλή ανάγκη το έχει αυτό το γάλα,  οφείλει και μπορεί να αυτοσυμβάλει στην τουριστική του ανάδειξη και αξιοποίηση ως πόλος έλξης τουρισμού μέσα στον φυσικό του χώρο της στάνης και της τυροκομίας. 
Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.
Ο νοικοκύρης είναι… «εμείς» με τη βιωματική σχέση και ο κόσμος όλος… «οι συντάκτες» του φακέλου με τη φωτογραφική και βιβλιογραφική σχέση που  εύλογα φιλοδοξούν για την ένταξη.
Ακούστε όμως και από τα δέκα που λέμε, κρατείστε τα πέντε που θα βοηθήσουν να δείτε πέρα από το εφήμερο και το παροντικό της υπόθεσης που αφορά στη συμπερίληψη του Ζαγορίου στην Unesco, δηλαδή το μακροπρόθεσμο της διατήρησης του Ζαγορίου μέσα στην Unesco.
Θεωρώντας «εμείς» πράγματι πολύ σύνθετο το εγχείρημα της άρτιας σύνταξης και εύστοχης υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το κάλεσμα της υπουργού ΥΠΟΑ Κας Μενδώνη για τη συμμετοχή και κυρίως την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, για τον λόγο αυτό θεωρούμε χρέος μας να καταθέτουμε τις απόψεις μας με τα αρνητικά και τα θετικά κατά τη γνώμη μας και ανεξάρτητα από αν αυτές οι απόψεις εισακουστούν. 
Αυτή η διαδικασία λέγεται διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο του φακέλου συζητιέται με την τοπική και γνωστοποιείται στην τοπική κοινωνία σε ό,τι την αφορά. Η τοπική κοινωνία είναι το έμψυχο περιεχόμενο του πολιτιστικού τοπίου και αυτή είναι που το διατηρεί διαχρονικά εξ ιδίων πόρων. 
Έτσι εννοεί τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας το προσκλητήριο της υπουργού ΥΠΟΑ. Η τοπική κοινωνία να θέσει ερωτήματα και να πάρει απαντήσεις, για το τίμημα της συμπερίληψης του ΠΤ Ζαγορίου στα ΠΤ της  Unesco. Την συντήρηση του ΠΤ που προϋποθέτει χρήμα, χρήμα, χρήμα... εφόσον συμπεριληφθεί με το καλό. 
Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά το θέμα και από πολιτιστικής και από πολιτικής προσέγγισης. 
Διακρίνουμε ακόμα καλλίτερα τα επί της ουσίας από τα κατ’ επίφαση του θέματος.

Για την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΥΡΙΟΥ και όχι μόνο, τα ζητήματα στον παρόν "ΘΕΜΑ 3" είναι τρία:
1. Το ενδεχόμενο, τρέχοντας προς την Unesco απομακρυνθούμε από τη γωνία προοπτικής των ζωτικών αναγκών και ουσιαστικών προβλημάτων του Ζαγορίου  
2. Τον διαφαινόμενο διχασμό του ζαγορίσιου τοπίου σε τοπίο φύσης -πολιτισμού και σε τοπίο ερευνών - εξορύξεων υδρογονανθράκων 
3. Το διαχρονικό ερώτημα ποιοι θα πληρώνουν το κόστος συντήρησης και διατήρησης του Πέτρινου Πολιτιστικού Τοπίου υπό τον ΕΝΦΙΑ και λοιπά Τέλη


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 


ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΥΡΙΟΥ