Τα χοντρά ζώα στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου τα βόσκει ο Δήμος;



,
Γράφει Νότης
΄Όχι, δεν τα βόσκει ακριβώς ο Δήμος. Τα ζώα έβοσκαν και υπόβοσκαν στις χαλαρές δομές του καλλικρτατικού Δήμου. Το πρόβλημα με τα χοντρά ημιαδέσποτα ζώα παραμένει άλυτο και ξεπερνάει κάθε λογική εδώ και μια δεκαετία, ενώ θα απασχολήσει σοβαρά και τη νέα δημοτική αρχή! 
Τα πρώτα κρούσματα της αυθαιρεσίας στην προστατευόμενη περιοχή του Γεωπάρκου Βίκου - Αώου της Βόρειας Πίνδου, σημειώθηκαν το 2011 με τον πιο απάνθρωπο και αντικτηνοτροφικό τρόπο. Αφορούν κύρια το χοντρό ζωικό μας κεφάλαιο και στους ασυμμόρφωτους τηλεκτηνοτρόφους. Πιο συγκεκριμένα, το 2011 βρέθηκαν αρκετά νεκρά χοντρά ζώα και σε κατάσταση προχωρημένης σήψης (archive.agon.gr, 26/08/2011)
Στα πλαίσια μιας τακτικής, κανένας από τους ιδιοκτήτες που σερφάρουν στον αγελαδοκυβερνοχώρο της Τύμφης δεν «εκδηλώθηκε» να αναλάβει την ευθύνη της κατάστασης και ταφής των νεκρών ζώων, αλλά και τις αποζημιώσεις που προφανώς θα δικαιούνταν με έγκαιρη δήλωση στον ΕΛΓΑ και με τεκμηριωμένη τη ζημιογόνα αιτία (;). 
Σημασία για το προστατευόμενο (!) περιβάλλον και τους κανόνες που το διέπουν έχει ότι τα πτώματα έμειναν εκεί - κουφάρια σήμερα - σαν να μην ανήκαν σε κανέναν. Αν αναρωτιέστε για τα κίτρινα σκουλαρίκια του Μητρώου δικαιωμάτων επιδότησης από την ΕΕ και πιθανόν με ή χωρίς αξιολόγηση των συνθηκών παραγωγικότητας και της εφαρμογής καινοτομιών στο περιβάλλον εκτροφής του, πολύ πιθανόν να μην τα μάσησαν πριν ψοφήσουν. Αυτό όμως δεν είναι ζήτημα δικό μας, καθότι αναρμόδιοι. 
Να φύγουμε τώρα όμως, από τις παρυφές της Δρακόλιμνης και από το πεδίο της Ξερολούτσας των διάσπαρτων οστών και κρανίων και να αναρρωτηθούμε πάντα μέσα σε ένα υποθετικό σενάριο: σε ποιον θα ανήκε άραγε το υποτιθέμενα η καταγμένη ή νεκρή αγελάδα στην άσφαλτο που θα προξενούσε τις υποτιθέμενες υλικές ή και σωματικές βλάβες σε ένα υποτιθέμενο διερχόμενο αυτοκίνητο και άτομο αντίστοιχα; Η απάντηση που πιθανόν θα πέρναμε είναι "Πούντο πούντο το δαχτυλίδι". 
Διαφαινόμενης της κλιματικής αλλαγής, πατήσαμε στο 2020 και η κατάσταση ίδια και χειρότερη από το 2011. 
Η στάση των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων που για το καπετανάτο τους έγινε λόγος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και η ακατανόητη παθογένεια του αμεταρρύθμιστου Δήμου από ιδρύσεώς του (2010), είναι οι δυο δημιουργοί αυτού του ανεξέλεγκτου καθεστώτος της απόλυτης αυθαιρεσίας, που δεν απαντιέται σε καμία κτηνοτροφική κουλτούρα κανενός μέλους κράτους της ερυρωπαϊκής ένωσης, για μην πούμε σε άλλους ελληνικούς Δήμους που τα ΔΣ έχουν κάνει λιανά μια σειρά πράματα στους αγελαδοτρόφους τους.  
"Οι κτηνοτρόφοι που καταλαμβάνονται ως αυθαιρέτως βόσκοντες τα ζώα τους, αναθέσεις και όρια πέραν των αναφερομένων στην άδεια εγκατάστασης, υποχρεούνται στην καταβολή διπλασίου δικαιώματος του καθορισθέντος κατ’ έτος αντιστοίχου νόμιμης βόσκησης και για κάθε φορά που διαπιστώνεται η αυθαιρεσία αυτή.
Απαγορεύεται η βόσκηση των ζώων κάθε κτηνοτρόφου περιαστικά των οικισμών και κατοικημένων περιοχών των Τ.Κ. και σε νοητή περιμετρική γραμμή τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακρινές κατοικίες. Στην περίπτωση αυτή και ανεξαρτήτως του αριθμού και του είδους των ζώων επιβάλλεται  στον ιδιοκτήτη κτηνοτρόφο πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ για την πρώτη φορά, οχτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ για τη δεύτερη και δεκαέξι χιλιάδων (16.000) ευρώ για την τρίτη κ.ο.κ. για την εφεξής φορά."(2011 - Δήμος Δωρίδας) 
Απερίγραπτη η προφανής ανοχή της τότε δημοτική μας αρχής που δεν μετέφερε τις τεκμηριωμένες καταγγελίες για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν το θεωρούσε πρόβλημα. Δεν χαλούσε καρδιές. Αναγκάστηκε να συνεδριάσει πρώτη φορά όταν ο κ. Σπύρου ως αντιπολίτευση πίεσε καταθέτοντας πρόταση για το ζήτημα και τη λήψη μέτρων. Η πρόταση για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες αγελαδοτρόφους πήρε 11 ναι  προς 3 όχι. Σε άλλη ψηφοφορία η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έδωσε 8 ναι υπέρ της πρότασης νέων προστίμων και 7 κατά.  (ecoioannina.gr,  07.08.2011)
Δραματική αλλαγή στα κουκιά! Το θλιβερό 8 / 7  δίλημμα του δημοτικού συμβουλίου (2011) αν θα πατάξει μια κι έξω την παραβατικότητα ακόμα και με έξωση από τους βοσκοτόπους, με απομάκρυνση από τα όρια του Δήμου των μη συμμορφούμενων ή αν θα κάνει ακόμα πιο στραβά μάτια για το καλό της κάλπη του, αυτό είναι "Τι κάνει νιαου νιαου στον καβαλάρη".  Για την ιστορία, ούτε ο κ. Σπύρου κατάφερε να βάλει χέρι στους απείθαρχους και ήρθε η σειρά του κ. Σουκουβέλου. 
"Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είναι πολλές οι παρεμβάσεις του Δήμου προς τον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο ο οποίος δεν πείθεται να ελέγξει τα ζώα του και εισηγούμενος την εκ του σχετικού κανονισμού επιβολή προστίμου 500 ευρώ (σε κάθε νέα παραβίαση θα προστίθεται άλλα τόσα), έκανε γνωστό ότι ακολουθεί και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του κτηνοτρόφου (σχετική απόφαση έλαβε την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή), όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία και ακόμη ότι πολλάκις ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Ζαγορίου να επιληφθεί, όπως και έγινε, αλλά ο κτηνοτρόφος δεν συμμορφώθηκε.
Τελικά με μόνο μια αρνητική ψήφο (από τον Λ. Τσουμάνη ο οποίος δήλωσε ότι δεν δίνει «άφεση αμαρτιών» με το πρόστιμο των 500 ευρώ) με τον Δήμαρχο να τονίζει ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι, αποφασίστηκε η επιβολή του προστίμου και ταυτόχρονα θα αναζητηθούν λύσεις για να μην συνεχίζεται η παράνομη είσοδος ζώων στον οικισμό και στον επαρχιακό δρόμο." (2018) 
Αυτά συνέβησαν τότε (2011) και δυστυχώς συμβαίνουν χειρότερα σήμερα, στην προστατευόμενη από την Ουνέσκο περιοχή Γεωπάρκου Βίκου - Αώου και στο Πολιτιστικό Τοπίο του Ζαγορίου που βάζει υποψηφιότητα να μπει στα τοπία της Ουνέσκο. Όσο για τα πρόστιμα στους παραβάτες, ας μην το συζητήσουμε, ας βγάλει ο Δήμος ή άλλος τα χαρτιά της είσπραξης. Στο Γεωπάρκο Βίκου - Αώου / Αστράκα – Δρακόλιμνη δεν αλλάζουν τα πράματα όσο οι αόρατοι βακέρος είναι πάνω από το νόμο. Το καλοκαίρι τα βουνά, το χειμώνα οι δημόσιοι δρόμοι και τα χωριά (tornosnews.gr,  04.04.2018  & zagori.gov.gr,  09.03.2018)
Ζήτημα σοβαρό είναι όμως οι δημόσιοι δρόμοι, η οδική ασφάλεια των ντόπιων και περισσότερο των ανυποψίαστων επισκεπτών όχι μόνο στο τουριστικότατο κεντροδυτικό αλλά και στο Ανατολικό Ζαγόρι. Τι λέει ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ζαγορίου; Τι ορίζει το καταστατικό του για αυτές τις περιπτώσεις μελών του; Μήπως μπαίνει ζήτημα συμμόρφωσης παντός υπευθύνου και μαζί του Δήμου; Κάποιος πρέπει να συμμορφωθεί και να υπακούσει στη νομοθετημένη κανονικότητα. 
Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις που η αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων θεσμών να επιβληθούν και να στρέψουν τα πράματα στην κανονικότητα, φαίνεται είναι μια μορφή παράβασης ή μήπως δεν είναι; 

Πρέπει όμως να ενδιαφερθεί και το European Geopark Network – EGN; Να επενδύσει στην οργάνωση και τη λειτουργία του τοπικού φορέα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών που αναπόφευκτα είναι και βοσκότοποι. Να πάρει στα σοβαρά τον έλεγχο της αυθαίρετης βόσκησης και κάθε παράνομης δραστηριότητας. Το πρόβλημα των χοντρών ζώων είναι ότι δεν έχουν τις δικές τους λούτσες νερού. Μοιράζονται τις λούτσες με τα πρόβατα, με αποτέλσμα να τα αποκλείουν από το πότισμα επειδή τα χοντρά βρομίζουν το νερό (ούρα, κόπρανα, θόλωμα), αλλά και καταστρέφουν τις ελάχιστες φυσικές πηγές. Το πρόβλημα του νερού, έφερε αρκετές φορές σε φιλονικία τους γελαδοτρόφους με τους προβατοτρόφους ……..     
  
Έξέθεσε ποτέ στην EGN η Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ που είναι υπεύθυνη για την ανάδειξη και τη διατήρηση του Γεωπάρκου Βίκου - Αώου, την κατάσταση που επικρατεί στο περιβάλλον ευθύνης της; 
Δεν είναι μόνο τοπικές οι ευθύνες, ούτε η αντιμετώπιση, δηλαδή μεταξύ Δήμου και τηλεκτηνοτρόφων. Είναι ευθύνη και του EGN, είναι και του GGN, είναι και της UNESCO που τους έχει στο Πρόγραμμα ως προστάτες του περιβάλλοντος και όλα στην τύχη τους. Μήπως κάποια πράμματα είναι κατ' επίφαση; 

Ευχόμαστε στον Δήμαρχο κ. Σουκουβέλο, να αξιοποιήσει τους θεσμούς, να συμβιβάσει τα πράματα στην κανονικότητα και να θέσει όρια μια κι έξω.  

Τέλος φίλοι κτηνοτρόφοι κανονικοί και αντικανονικοί, ούτε τα drones δεν έχουν τρόπο να μαζεύουν τα γελάδια στη Δρακόλιμνη και στα χωριά. Επίσης  μην τα ρίχνουμε όλα στην αρκούδα, αλλά στον αρκουδιάρη. Τι να κάνουμε; Βίκος είναι, αρκούδες έχει, αρκουδιάρηδες δεν είχε ποτέ. Η αρκούδα προσελκύεται και από τα τηγανέλαια, αν υπάρχουν μυρωδιές στο περιβάλλον του Βίκου........................ 

Τα συμπεράσματα δικά σας 

Τι προτείνουμε για εκατοστή φορά:
Δήμος και Περιφέρεια οφείλουν το γρηγορότερο και εκεί που υπάρχουν χοντρά ζώα, να υποδείξουν αυστηρά συγκριμένες διαβάσεις για τα ζώα στην άσφαλτο και στις ευθείες διαδρομές με κατάλληλη σήμανση για το πέρaσμα από το μαντρί στον βοσκότοπο. Το φαινόμενο των επικίνδυνων κοπαδιών που τα συναντάμε μπαστακωμένα στις τυφλές στροφές και στις ευθείες των δρόμων πρέπει να τερματιστεί με ρύθμιση. 

Η δικαιολογία, το αλάτι της ασφάλτου. Μα είναι δυνατόν χειμώνα καλοκαίρι το αλάτι;
Διαβάσεις εδώ και τώρα Περιφέρεια Ηπείρου.


Συμπεράσματα
Τα ζώα μας είναι ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας του Ζαγοριού. Θα πρέπει να συμβάλλουν παραγωγικά στην ανάπτυξη, να μην γίνονται αιτία προβλημάτων και ατυχημάτων και να μην υποβαθμίζουν το περιβάλλον μας.

Προτάσεις
1. Διαβάσεις για τα χοντρά ζώα εκεί που υπάρχουν μαντριά  
2. Συμμόρφωση των παραβατών με κάθε αρχή και εξουσία  
3. Έφιππη τριπλέτα του Φορέα Πάρκου (Ντοβρά) για  εποπτεία τους θερινούς μήνες από τις διαδρομές ΤΕΡΡΑ-ΖΜR μια στις δεκαπέντε και στο δάσος το αγροτικό   

Κοινοποίηση
ΠΟΥΘΕΝΑ
Ο Δήμος μας διαβάζει.   Ολόκληρο βραβείο ήθους θεσμοθέτησε τ. αντιδήμαρχος στο Μουντιαλίτο