Για χαρακτηριστεί ένα Πολιτιστικό Τοπίο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το Ζαγόρι στους αιώνες 



Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κριτήρια επιλογής ενός Πολιτιστικού Τοπίου (10)

Πολιτιστικά κριτήρια
I. «να αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας».
II. «να επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου».
III. «να φέρει μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία για κάποια πολιτισμική παράδοση, ζώντα ή εξαφανισμένο πολιτισμό».
IV. «να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας»
V. «να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης, χερσαίας ή θαλάσσιας χρήσης, αντιπροσωπευτικής πολιτισμού ή πολιτισμών), ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών».
VI. «να συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα ή ζώσες παραδόσεις, με ιδέες ή πίστεις, με καλλιτεχνικά ή λογοτεχνικά έργα εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας». (Η Επιτροπή θεωρεί ότι το συγκεκριμένο κριτήριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα κριτήρια).
Φυσικά κριτήρια
VII. «να περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής».
VIII. «να είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της Γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών»
IX. «να είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων»
X. «να περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους».


Κριτήρια επιλογής στο Ζαγόρι

Το ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ θεωρεί ότι το Πολιτιστικό Τοπίο του Ζαγορίου είναι μια οντότητα που εμπεριέχει, διεργάζεται, μορφώνει και αναδεικνύει υποδειγματικά τη σχέση διάδρασης μεταξύ φύσης και πολιτισμού. Είναι ένα εξόχως ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό περιβάλλον που οφείλει τη δημιουργία του στις κοινωνικές του δομές που συνέβαλαν στην ανάπτυξή του και στο φυσικό  περιβάλλον που υπέδειξε τα υλικά της δημιουργίας του ανθρωπογενούς .
Για να υπάρξει ζωή και συνέχεια στο Ζαγόρι αυτό είναι μια υπόσχεση και συνθήκη που μπορεί να την τηρήσει και να την προάγει αποκλειστικά ένας ογανωμένος και παραγωγικός τριτογενής τομέας που αφορά κύρια στον τουρισμό μας, ο δευτερογενής στο επίπεδο της οικοτεχνίας και ο πρωτογενής στην κτηνοτροφία  που ενδιαφέρει κύρια στην εκτροφή βοοειδών και αιγοπροβάτων. 
Αυτοί οι τρεις τομείς παραγωγής αποτελούν για το Ζαγόρι ένα ενιαίο και αλληλουποστηριζόμενο τομέα ανάπτυξης. Ο πρωτογενής τομέας όμως φαίνεται να έχει περισσότερη ανάγκη υποστήριξης ως προς τη διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου που τον συνιστά και της εναρμόνισής του ως προς τη συμπεριφορά του και τη σχέση του με την κανονονικότητα που την υπαγορεύουν ρητά, τόσο  το φυσικό περιβάλλον ως οικοσύστημα, όσο και το ανθρωπογενές περιβάλλον ως Πολιτιστικό Τοπίο και αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας. Το ένα περιβάλλον δεν θα πρέπει να αποκλείει το άλλο και ούτε το ένα να υπάρχει σε βάρος του άλλου όσο αφορά την ανάπτυξη, αλλά να συνυπάρχουν παραγωγικά και συνεπικουρούμενα στη βάση της αρχή της αμοιβαιότητας. 
Κάθε προηγούμενη αταξία στο Τοπίο θα είναι ένα ανατρεπτικό κώλυμα για την Unesco και ένα διαρκές πρόβλημα για Ζαγόρι.  

Εκτιμάμε ότι το Ζαγόρι έχει:

Πολιτιστικά κριτήρια: 80%

Φυσικά κριτήρια: 100%


Γράφαμε τον Μάιο του 2010 
-κοινοποιούσαμε από βουλευτή μέχρι πρωθυπουργό 
«Κάθε μελλοντική προσπάθεια ανάδειξης του Ζαγορίου ως παγκόσμιου μνημείου λαϊκού πολιτισμού και φυσικής ιστορίας, για την αγνώριστη και ένταξή του στους παγκόσμιους φορείς προστασίας και αρωγής, (π.χ. ΟΥΝΕΣΚΟ)» […] Το Ζαγόρι μας, αυτό το λαϊκό αρχιτεκτόνημα αποτελεί σπάνιο λαϊκό δημιούργημα και πλούσιο κληροδότημα, φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. […] Το Ζαγόρι είναι το Ερμιτάζ, είναι τοΤζιουράσικ  παρκ […]»  

 Καλή επιτυχία