Συνεδριακό Κέντρο στο Ζαγόρι




Για ένα λειτουργικό Συνεδριακό Κέντρο στο Ζαγόρι

Συνεδριακός τουρισμός χωρίς άλλα περιττά λόγια, είναι περίπου όπως λέμε Αθλητικός (π.χ. ZMR),  σε ό,τι αφορά με την προσέλκυση και την προσέλευση επισκεπτών και τα οφέλη στην τοπική κοινωνία. 
Το ZMR (Zagori Mountain Running) πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, ενώ Συνέδρια μπορούν πραγματοποιηθούν δεκάδες το χρόνο από Απρίλιο – Οκτώβριο ως είθισται (επιστημονικά, πολιτικά, εμπορικά). 
Ένα Συνεδριακό Κέντρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα στην τοπική οικονομία – κοινωνία μας εφόσον ο Δήμος αποφασίσει επιτέλους να βγει από τη δεκάχρονη ρουτίνα της απραγίας ή της απλής διεκπεραίωσης και τολμήσει να δημιουργήσει ένα πρότυπο και πρωτότυπο Συνεδριακό Κέντρο με τις όσο δυνατόν καλλίτερες προδιαγραφές.
Το Κέντρο θα κάνει τον γύρο του κόσμου με κοινοποιήσεις σε πρεσβείες, πανεπιστήμια, δήμους και άλλους φορείς ανά τον πλανήτη.  
Ένα ξεχωριστό Συνεδριακό Κέντρο στο Ζαγόρι που θα συνδυάζει τα τερπνά μετά των ωφελίμων ενός τυπικού Συνεδρίου, με τα αυτονόητα του υλικού και άυλου πολιτισμού μας, του φυσικού και ανθρωπογενούς μας περιβάλλοντος .


Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου

Τολμήστε το  αξιότιμε Δήμαρχε κ. Σουκουβέλε και θα σας μακαρίζουν  στον αιώνα τον άπαντα.
Αξιοποιήστε τις υφιστάμενες υποδομές μας που είναι ασύγκριτες σε σχέση με άλλα συνεδριακά περιβάλλοντα (πανεπιστημιακά, δημοτικά, ιδιωτικά) προτού αυτές γίνουν κοινοί βοηθητικοί-αποθηκευτικοί χώροι τυχόντων ή μη, νυχτεριδοφωλιές, σκουπιδαριά, μαντριά και σε δέκα χρόνια- το πολύ είκοσι, ερείπια για τις μπουλντόζες του Δήμου. Αν θα έχει καμιά μπουλντόζα ο Δήμος ή καμιά της Περιφέρειας……………..
Έχουμε κτήρια ναούς και τα υποβαθμίζουμε σε τρώγλες.

Κατ’ αρχήν, το Συνεδριακό Κέντρο θα είναι προφανώς Φορέας του Δήμου (Δημοτική Επιχείρηση) με εξειδικευμένο προσωπικό στις ΤΠΕ, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οδηγοί κ.ά., (ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας) που θα είναι υπεύθυνο για την διεξαγωγή των Συνεδρίων σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο γενικής ευθύνης και λειτουργίας.

Για ένα λειτουργικό Συνεδριακό Κέντρο στο Ζαγόρι, υπάρχουν τεράστια κτήρια ενιαίων χώρων, αλλά συμπληρωματικών για να υποστηρίξουν μεγάλα Διεθνή Συνέδρια.          

Βασικές προδιαγραφές ενός Συνεδριακού Κέντρου

Α. ΧΩΡΟΙ (προδιαγραφές ΑΜΕΑ)
1 ευρύχωρο φουαγιέ άνετης κυκλοφορίας για θέση Γραμματεία και μίνι μπουφέ (καφέ-νερά κτλ.)
2-3  ευρύχωρα γραφεία με είσοδο από το φουαγιέ (οργανωτική επιτροπή – μεταφραστές -  τηλεφωνικές γραμμών, fax, φωτοτυπικά, κτλ.)
1 αίθουσα κεντρική με σκηνή (αντί αμφιθεάτρου) χωρητικότητας τουλάχιστον 300 συνέδρων (έναρξη-λήξη συνεδρίων)
8  αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες χωρητικότητας 240 συνέδρων (8χ30) για παράλληλες συνεδρίες
2  αίθουσες workshop
1 αίθριο χώρο για δεξίωση τύπου μπουφέ (κέτερινγκ-φαστ φουντ) και μουσικό χάπενινγκ,  χωρητικότητας τουλάχιστον 300 συνέδρων
2 χώροι υγιεινής διακριτοί (5 wc ανδρών – 5 vc γυναικών – 1 wc ΑΜΕΑ)     

B. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Καθίσματα meting – Έδρανα – Πόντιουμ -  Μικρόφωνα  (Συντονιστές -  Εισηγητές – Συμπόσια)
Σταθερά (εξαρτημένα) και φορητά προβολικά συστήματα για video/data projectors, Η/Υ.,Laptops, DVD, CD ή VIDEO players, overhead projectors, visualizer, laser pointers)
Σταθερές ηλεκτρικές και φορητές οθόνες προβολής (ανάλογες των μεμονωμένων αιθουσών και της κεντρικής)
Σύστημα ήχου – μικροφωνικές για ορχήστρα στο αίθριο (χάπενινγκ) , για ανακοινώσεις  και  μουσική στα διαλείμματα
Καλωδίωση για άμεση και αξιόπιστη σύνδεση ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Internet  για λειτουργικά workgroups και intranets και γραμμές-συσρήματα τηλεσυνδιάσκεψης και τηλεργασίας μεταξύ των αιθουσών (παράλληλων συνεδριών) αλλά και εξ’ αποστάσεως.
Τραπέζια Γραμματείας
Πίνακες (stand) αναρτήσεων εισηγήσεων posters
White -boards, Flip Charts,
Τραπέζια και πίνακες χορηγικού υλικού και διαφήμισης  

Δ. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
1 ιατρικό team  πρώτων βοηθειών (λόγω απόστασης από Νοσοκομείο)
1 όχημα διακομιδής  
1 στοιχειώδες φαρμακείο

Γ. ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέριμνα φιλοξενίας για κατάλυση – εστίαση 300 συνέδρων και 100-150  συνοδών για 3-5 ημερονύκτια
Ξενοδοχεία – Εστιατόρια: βασικοί πάροχοι υπηρεσιών και κατιτί χορηγοί.  

Σκεφτείτε το. Δεν κοστίζει τίποτα μια συζήτηση ως την αναζήτηση …………………


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 

Είχαν πει σε ένα συνέδριο που έγινε στο Ζαγόρι, αλλά δεν ακούστηκαν, ακόμα…. 

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 
ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
«Η Συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Ζαγορίου»

Δημόσια κτίρια Ζαγορίου. Από την α-χρησία στην αξιοποίηση

4.2 Κτίρια που προτείνεται να αξιοποιηθούν
Συνεδριακό Κέντρο
Μετά από συζητήσεις με τους δημόσιους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής αλλά και μετά από προσωπική διαπίστωση, κρίνεται ουσιαστικής σημασίας η δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου.
Για αυτή τη χρήση καταλληλότερο ακίνητο θεωρείται το κτίριο των Μαθητικών Εστιών, που βρίσκεται στο Τσεπέλοβο, με έκταση περίπου 1000 τ.μ.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κακή κατάσταση (σπασμένα παράθυρα κλπ) και χρειάζεται γενική ανακαίνιση αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό.


Υγ  Έχουμε κάνει πολλές προτάσεις στον Δήμο και πολύ σημαντικά ζητήματα. Όλες βρίσκονται εδώ στο ΖΚΣ, για νάξέρουμε ποιός είπε "τί" και σε "ποιον" και τί απέγινε..........