Το Ζαγόρι πρώτο στην έκθεση αξιολόγησης του Λειβαδά το 1900




Παντελής Λειβαδάς «Έκθεσις επί της Υποδιοικήσεως Ιωαννίνων»

Ο Παντελής Λειβαδάς, σε μελέτη-έκθεση που συνέταξε κατά τους πρώτους μήνες μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, με εντολή της Νομαρχίας Ιωαννίνων και με τίτλο «Έκθεσις επί της Υποδιοικήσεως Ιωαννίνων».
Στη γενική αξιολόγησή του για την αποδοτικότητα του διδακτικού έργου, κατά γεωγραφικά τμήματα, αναφέρει ότι την πρώτη θέση κατέχει το Ζαγόρι, στο οποίο το 90% του πληθυσμού γνώριζε ανάγνωση και γραφή.
Στις άλλες περιοχές τα ποσοστά ήταν 60% περίπου για τους άντρες και 30% για τις γυναίκες.
Η αναφορά αυτή αναδεικνύει τα έντονα προβλήματα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης και του αναλφαβητισμού των γυναικών.
Απόδειξη αυτών των ανισοτήτων αποτελούν τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πύρρος», για τα χωριά της Ηπείρου στα οποία δεν λειτουργούσαν σχολεία μέχρι το 1907.
Σε 414 χωριά της Ηπείρου, με συνολικό πληθυσμό 42.651 κατοίκων, δεν λειτουργούσαν σχολεία. Απ’ αυτά, τα 203 (49%) με πληθυσμό 17.095 κατοίκων (40%), βρίσκονταν στο χώρο της Β. Ηπείρου. Καταγραφές για την εκπαιδευτική κατάσταση στην Ήπειρο και για τα χωριά που δεν είχαν σχολεία εντοπίζονται και σε προγενέστερες χρονικές περιόδους.